Ενισχύεται με αμφίβια τεθωρακισμένα ο Στρατός Ξηράς

 
Ενισχύεται με αμφίβια τεθωρακισμένα ο Στρατός Ξηράς

Ενημερώθηκε: 01/12/21 - 22:10

Και ενώ τα πρώτα 44 τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 που αποκτήθηκαν δωρεάν από τον αμερικανικό στρατό βρίσκονται ήδη στην χώρα μας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση 77 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων AAV7, από τα αποθέματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Oι αμερικανοί έχουν δώσει το πράσινο φως για την παραχώρηση των ΑΑV7 στην χώρα μας και το ΓΕΣ έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα που χρειάζονται από πλευράς του για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα πάει προς έγκριση στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και στην συνέχεια στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 1,7 εκατομμύρια θα είναι το κόστος του κάθε οχήματος, ενώ περίπου 20 εκατομμύρια θα δοθούν για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και για την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού και οχημάτων. Τα οχήματα θα παραδοθούν πλήρως ανακατασκευασμένα, με το οπλισμό τους και τα συστήματα επικοινωνίας τους.

Τα AAV7 προορίζονται να αντικαταστήσουν τις απαρχειωμένες αποβατικές ακάτους (ΑΒΑΚ) που χρησιμοποιούν οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32ης ΤΑΞΠΝ)και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους ικανότητες.

Κάθε AAV-7 μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, μπορεί να επιπλέει σε Κατάσταση Θάλασσας 5, ενώ επίσης μπορεί να διανύσει για 20 ναυτικά μίλια, επιτρέποντας στο μητρικό πλοίο να μην πλησιάσει πολύ κοντά την ακτή. Το AAV-7 προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας από τις ΑΒΑΚ, παρέχει πυρά υποστήριξης σε φίλια τμήματα με το πολυβόλο των 0,50 in και το βομβιδοβόλο των 40mm και είναι ικανό να συνεχίσει προς το εσωτερικό μετά την άφιξή του στην ακτή.