Το γιγαντιαίο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με την αεροναυτική του δύναμη και ελληνικές δυνάμεις φτάνει στη Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle"

Ενημερώθηκε: 02/02/22 - 13:49

Το δόγμα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία είχε επιβεβαιώσει πριν απο μερικές μέρες με τις δηλώσεις του πάνω στη γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Πάτρικ Μεζονέβ, τονίζοντας οτι "Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό υψηλό".

Μετα τις δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αεροναυτική δύναμη που υποστηρίζει το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle" στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργέιο Άμυνας η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle" και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22 με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

 CLEMENCEAU 22:  Η νέα επιχείρηση για το Charles de Gaulle και την αεροναυτική δύναμη συνοδείας του 

Το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle" βρίσκεται σε νέα αποστολή, στη 14ηκατά σειρά, που θα διαρκέσει απο τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Επί του σκάφους βρίσκονται 1200 ναύτες, 22 Rafale, 2 αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye, 3 ελικόπτερα. Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: 3 φρεγάτες, 1 σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, η αεροναυτική δύναμη θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22.

Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής αυτής δύναμης, μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στους αιθέρες.

Συσσωρευτής διεθνών δυνάμεων εκ φύσεως, η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο,Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕγια έξι μήνες. Η αποστολή CLEMENCEAU 22 αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.

Σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMEDIRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR (Supreme AlliedCommand for Europe), ή μιας άλλης συμμαχίας.

Συνεκπαίδευση Γάλλων και Ελλήνων στην Κρήτη

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τη στρατιωτική τους διαλειτουργικότητα. Την Δευτέρα διεξήχθη άσκηση ναυτικής συνεργασίας PASSEX της Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ με την Γαλλική Φρεγάτα FS PROVENCE, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του Στενού Κυθήρων.

Φρεγάτα

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας κατά βραχονησίδας, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ναυτικής αποτροπής, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου με συμμετοχή συνολικά 6 μαχητικών αεροσκαφών, 2 F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης και 4 F-4 από την 117 ΠΜ, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

ΦΡΕΓΑΤΑ
Φρεγατα

Τόσο η επίσκεψη της Γαλλικής Φρεγάτας FS PROVENCE, η οποία κατέπλευσε στον λιμένα του Πειραιά από την Πέμπτη 27 έως την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, όσο και η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης τoυ οδικού χάρτη της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου 2022.