Ν.Δένδιας: Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες δράσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

 
dendias

Ενημερώθηκε: 02/10/23 - 18:27

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τους τέσσερις βασικούς άξονες δράσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης περιέγραψε ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση του ΕΒΕΑ “Trade with Greece”.

Πιο συγκεκριμένα, συμφώνως πάντα με τον κ. Υπουργό ο σχεδιασμός στο ΥΠΕΘΑ έχει τους ακόλουθους τέσσερις βασικούς άξονες:

«Πρώτος άξονας, η επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο νέες προκλήσεις ασφάλειας και διδάγματα τα οποία επιβάλλεται να μελετηθούν ή και να ενσωματωθούν στην εθνική μας στρατηγική.

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις, από τα εργαλειοποιούμενα μεταναστευτικά ρεύματα έως τις κυβερνοαπειλές και από την κλιματική αλλαγή μέχρι το οργανωμένο έγκλημα. είναι απαραίτητο να επανεξετάζονται και να επικαιροποιούνται.

Οφείλουμε να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές. Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε την αναδιαμόρφωση της δομής, του τρόπου διοίκησης και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν υβριδικές μεθόδους πολέμου και νέες απειλές.

Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμη η κοινωνική διάσταση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως π.χ. η δυνατότητά τους να βοηθήσουν τη δράση της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση κρίσεων .

Δεύτερος άξονας είναι η συνέχιση και η επιτάχυνση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Δεσμευόμαστε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής τους, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τις οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, θα ασχοληθούμε με παλαιότερα προγράμματα, τα οποία για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τον κατάλληλο σχεδιασμό αναβάθμισής της και με την αντιμετώπιση υπαρχουσών παθογενειών, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Η Αμυντική Βιομηχανία, εφόσον αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, μπορεί να τονώσει την καινοτομία, την έρευνα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με στόχο παράλληλα την αύξηση των αμυντικών μας εξαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία με ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως και τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.

Έχουμε τη δυνατότητα επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να καλλιεργήσουμε μια νέα κουλτούρα καινοτομίας.

Τέταρτος άξονας, η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και η αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας ως πλατφόρμας για την απόκτηση νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων των στρατευσίμων…

…Η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεράστιας, ανεκμετάλλευτης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτόν τον στόχο και να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για την εύρεση στέγης σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Ιδίως, σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε περιοχές νησιωτικές ιδίως, όπου το κόστος διαμονής είναι δυσβάσταχτο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στοχεύουμε παράλληλα να αξιοποιήσουμε τη στρατιωτική θητεία ως πλατφόρμα για την απόκτηση νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων των στρατευσίμων. Τις δεξιότητες αυτές θα μπορούν εν συνεχεία να τις αξιοποιήσουν στην δραστηριότητά τους ως πολίτες…»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ