Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Αλκ.Στεφανής

 
στεφ

Ενημερώθηκε: 25/05/23 - 21:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης ορκίστηκε πριν από λίγη ώρα ένας κορυφαίος πρώην στρατιωτικός, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πρόκειται για μία ενέργεια που ασφαλώς διασφαλίσει ότι το σύντομο διάστημα του ενός μηνός μέχρι της ελληνικές εκλογές στο κρίσιμο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα υπάρχει ένας ΑΡΙΣΤΟΣ γνώστης του χώρου και των θεμάτων, που δεν χρειάζεται ούτε λεπτό «για να ενημερωθεί», ενώ υπάρχει και η αίσθηση ότι το «χαρτί Αλκιβιάδης Στεφανής» μπορεί να αξιοποιηθεί και μετά τις εκλογές της 25 Ιουνίου και ενόψει ενός θετικού όπως αναμένεται εκλογικού αποτελέσματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και δεν αναφερόμαστε σε περίπτωση τυχόν υπουργοποιήσεώς του, αυτό άλλωστε είναι καθαρώς δικαίωμα και επιλογή του Πρωθυπουργού, αλλά «γενικότερων εξελίξεων» στο χώρο του ελληνικού – κατ’ ευφημισμόν – «πενταγώνου», που βεβαίως είναι κανονικό τετράγωνο!

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπηρέτησε ως Αρχηγός ΓΕΣ το διάστημα από το 2017 έως το 2019, ενώ μετά την αποστρατεία του διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το διάστημα 9 Ιουλίου 2019 έως 31 Αυγούστου 2021.

Ο νέος ΥΕΘΑ γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και το 1978 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1982 (Τάξη 1982) ως Ανθυπολοχαγός του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.) καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής.

Το διάστημα 1998 – 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

Το διάστημα 2000 – 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Έχει φοιτήσει στο Defense University του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, όπου αποφοίτησε πρώτος μεταξύ όλων των ξένων συμφοιτητών του, με αποτέλεσμα στην «Αίθουσα Τιμών» του Πανεπιστημίου να υπάρχει έκτοτε η φωτογραφία του και το βιογραφικό του.

Ακολούθως υπηρέτησε διαδοχικώς στην XXIII (23η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ και στη XXIII (23η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ (2014 – 2015) στη Ρόδο, Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού NRDC-GR (2016 – 2017).

Στις 16 Ιανουαρίου 2017, μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΣ.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός ΥΦΕΘΑ στην κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη. Ένα μήνα αργότερα, στις 9 Αυγούστου 2019, του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», όπως είχε ανακοινωθεί τότε επισήμως από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στις 31 Αυγούστου 2021, με τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως, παρέδωσε τα καθήκοντα του ΥΦΕΘΑ στον Νίκο Χαρδαλιά και στις 9 Μαρτίου 2022, μετά από σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού , ορίστηκε Σύμβουλος της Κυβερνήσεως επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ