Σε σοβαρό πονοκέφαλο εξελίσσεται για τη ΝΔ η κόντρα Νεοφύτου-Χριστοδουλίδη για την Προεδρία της Κύπρου

 
Νίκος Χριστοδουλίδης-Αβέρωφ Νεοφύτου

Ενημερώθηκε: 17/02/22 - 12:48

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Σε πονοκέφαλο -και μάλιστα σοβαρό- φαίνεται να εξελίσσεται για τη Νέα Δημοκρατία η προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε νωρίς-νωρίς στην Κύπρο για τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023.

Στο αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού επικρατεί κλίμα διχόνοιας και έντονης αντιπαράθεσης από την πρόθεση του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που το χρίσμα του κόμματος έχει πάρει ο Πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψε -χωρίς δεύτερη κουβέντα- ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου να αναμετρηθούν σε εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου, στις οποίες θα ψήφιζαν τα 51,000 μέλη.

Αποτέλεσμα; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να οδεύει προς ανεξάρτητη υποψηφιότητα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν απεμπολεί την ιδιότητά του ως μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Και γιατί όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στην Αθήνα; Το πρόβλημα είναι στην… πολιτική ανθρωπογεωγραφία! Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης του Νίκου Δένδια!

Δείτε, για παράδειγμα, πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκαλέσει «τοξίνες» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Δένδιας για να μιλήσει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης», του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μαζί του θα είναι -όπως είναι φυσικό- και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Θα αναφερθεί, άραγε, ο κ. Δένδιας στην υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου ή θα το ξεπεράσει «διπλωματικά»… en passant!

Και ακόμα, στις επαφές, που θα έχει ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της Διασκέψεως, θα περιλαμβάνεται και μια συνάντηση με τον φίλο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκαλώντας -όπως είναι φυσικό την αντίδραση του κ. Νεοφύτου- ή θα το αποφύγει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σχέση του με πρώην υπ. Εξωτερικών της Κύπρου;

Και τέλος, όλο αυτό το… μικρό μπέρδεμα μπορεί να προκαλέσει ζητήματα, που πιθανόν, να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον;

Να θυμίσω, ότι, όταν ο κ. Χριστοδουλίδης παραιτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου, ο κ. Δένδιας έσπευσε, -κυριολεκτικά αμέσως- να τηλεφωνήσει στον Κύπριο συνάδελφό του και να τον ευχαριστήσει «για την άψογη συνεργασία μας και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία».

Να σημειωθεί, ότι το τηλεφώνημα δημοσιοποιήθηκε με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Την ίδια βδομάδα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκε στο Μαξίμου για να λάβει την αδιαμφησβήτητή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θέλω να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι με την ίδια αφοσίωση, με την ίδια προσήλωση, για την ενότητα των Κυπρίων, για την προκοπή του Κυπριακού λαού και βέβαια για την επίλυση του μεγάλου μας εθνικού θέματος» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε δίπλα σου και σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα τον οποίον μόλις ξεκινάς».

Όλα τα παραπάνω είναι τα… ordevre… Εν αναμονή των κυρίως πιάτων, που αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο σασπένς! Από εδώ, από το thepressroom.gr, θα τα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε..!