Τελικά ποιος είναι ο «επιτήδειος ουδέτερος»;

 
Ερντογάν-Ζελένσκι

Ενημερώθηκε: 28/03/22 - 22:40

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Ο χαρακτηρισμός «επιτήδειος ουδέτερος» για την Τουρκία, έχει γίνει πια του συρμού… Φοβάμαι όμως, ότι, όχι μόνο είναι λάθος, αλλά η παραδοχή αυτή, μας οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις για την γείτονα και τις πολιτικές της.

Η Τουρκία μόνο «επιτήδειος ουδέτερος» δεν είναι..! Ένας ανατολίτης είναι, που ξέρει να κάνει παζάρια… Εκμεταλλεύεται τις κρίσεις, για να τις κάνει ευκαιρίες, αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αρχών στις διεθνείς σχέσεις.

Για παράδειγμα, στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε την στάση της, στάση «επιτήδειου ουδέτερου». Στην αρχή έπαιξε το παιχνίδι του Πούτιν, ταυτιζόμενη με την άποψη του, ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν πόλεμος, αλλά… «στρατιωτική επιχείρηση», άρα δεν ήταν υποχρεωμένη να κλείσει τα Στενά για τον ρωσικό στόλο, σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ.

Και όταν οι Ρώσοι έστειλαν όσα πολεμικά πλοία ήθελαν στην Μαύρη Θάλασσα, έκλεισαν τα Στενά… ικανοποιώντας την απαίτηση της Δύσης και της Ουκρανίας! Αυτό είναι πράξη ουδετερότητας «επιτήδειας» ή όχι; Προσωπικά αμφιβάλω…

Σε αντιστάθμισμα, πουλάει drones στους Ουκρανούς και εμφανίζεται ναι ταυτίζεται με τους δυτικούς βοηθώντας τον Ζελένσκι… Ούτε εδώ μιλάμε για «επιτήδεια» ουδετερότητα… Εμπόριο όπλων κάνει με τον πιο κυνικό τρόπο μάλιστα..!

Και όταν οι Αμερικανοί την στριμώχνουν με τους S-400 ζητώντας τους να στείλουν τους ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία, αρχίζει το παζάρι για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο έχει πεταχτεί έξω και ζητά να σπάσει το εμπάργκο, σε οπλικά συστήματα, που της έχουν επιβάλλει κάποιες δυτικές χώρες, λόγω της αναθεωρητικής της πολιτικής (σαν αυτή του Πούτιν στην Ουκρανία) και των προκλήσεων της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Άρα, πως χαρακτηρίζουμε «επιτήδειο ουδέτερο» κάποιον -στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία- όταν απλά το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να παίρνει θέση, πότε με την μια και πότε με την άλλη πλευρά, ανάλογα με το που γέρνει η πλάστιγγα..! Με αυτή την πολιτική μόνο «επιτήδειο ουδέτερο» δεν χαρακτηρίζεις κάποιον…

Ποιος είναι «επιτήδειος ουδέτερος»;

«Επιτήδειος ουδέτερος» είναι, για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ, το οποίο στην αντιπαράθεση της Ελλάδος με την Τουρκία, κλείνει τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα!

«Επιτήδειος ουδέτερος» είναι η Γερμανία, όταν θεωρεί, ότι τα περιβόητα υποβρύχια, που ναυπηγεί για την Τουρκία, δεν είναι επιθετικά όπλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά δύο χωρών, εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σκάφη, που μάλλον οι Τούρκοι τα θέλουν για… διακοσμητικούς λόγους!

«Επιτήδειος ουδέτερος» είναι η Ισπανία, που ενώ βλέπει την τουρκική επιθετικότητα, εξοπλίζει τον Ερντογάν με ελικοπτεροφόρα πολεμικά πλοία!

«Επιτήδειος ουδέτερος» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέχεται την Τουρκία και συζητά μαζί της την ώρα που δεν αναγνωρίζει την κρατική οντότητα μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή της Κύπρου!

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλους «επιτήδειους ουδέτερους»…

Σε καμμιά περίπτωση όμως την Τουρκία!

Την Τουρκία την χαρακτηρίζεις «καιροσκόπο», «κερδοσκόπο», «οπορτουνιστή», «τυχοδιώκτη», ακόμα και -με ευρεία… ανάγνωση- «σπεκουλαδόρο»! Πάντως όχι «ουδέτερο» και μάλιστα «επιτήδειο»! Να ξέρουμε τι λέμε..!

ΠΗΓΗ: Realnews