Εκτέλεση Κ. Κατσίφα: Επίδειξη δύναμης από τους Αλβανούς στην Ελληνίδα πρέσβη

Εκτέλεση Κ. Κατσίφα: Επίδειξη δύναμης από τους Αλβανούς στην Ελληνίδα πρέσβη -
Ενημερώθηκε: 31/10/18 - 12:30

Ενταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με την αλβανική πλευρά να επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης.

Μετά το ιταμό σχόλιο του Αλβανού πρωθυπουργού στο twitter, χτες βράδυ ακολούθησε η κλήση στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας της Ελληνίδα πρέσβειραςστα Τίρανα Ελένης Σουράνη, με αφορμή την υπόθεση του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, στην πρέσβειρα ανακοινώθηκε η «ξεκάθαρη θέση των Αλβανικών αρχών όσον αφορά το εν λόγω θέμα». Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στην πρέσβειρα ειπώθηκε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την Αλβανική Εισαγγελία». «Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας» τονίζεται. 

 «Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων για το θέμα αυτό, εξασφαλίζοντας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς διακρίσεις» προσθέτουν τα Τίρανα. 

Η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης έρχεται με την είδηση ότι έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του ομογενούς θα διεξαγάγουν και οι ελληνικές αρχές. 

Όσον αφορά τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, περισσότερο φως αναμένεται να ρίξει και ο Έλληνας ιατροδικαστής, μετά την έγκριση που δόθηκε να εξετάσει τη σορό. Αίτηαμα, της οικογένειας, που αρχικά απορριφθεί από τις αλβανικές αρχές. Ο Έλληνας ιατροδικαστής βρίσκεται στην Αλβανία μαζί με Έλληνες δικηγόρους, αλλά δεν φαίνεται να διευκολύνεται από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες όχι μόνο απέτρεψαν την ενδελεχή εξέταση, αλλά και έχουν αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία, παρεμβαίνοντας στην σορό. 

Ο δικηγόρος της οικογένειαςκ. Γιοβανόπουλος, ανέφερε ότι ο Ελληνας ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης είδε τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα για μόλις πέντε λεπτά - καθώς τους ανακοινώθηκε πως θα έπρεπε να επιστρέψει εκτάκτως στα Τίρανα - και το μόνο που πρόλαβε να διαπιστώσει ήταν ότι τα τραύματα έχουν συρραφεί και το πτώμα έχει πλυθεί, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν πιθανά ίχνη που θα μπορούσε να ρίξει φως στις συνθήκες δολοφονίας του 35χρονου.