Ανάβει «φωτιά» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Ανάβει «φωτιά» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
Ενημερώθηκε: 26/07/17 - 15:40

Σε υψηλούς τόνους ανεβαίνει η ένταση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να απαντά σε δυναμικό ύφος στην ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο για την γείτονα χώρα.

Μετά την προκλητική έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν προς όλους τους μουσουλμάνους να πάνε στην Ιερουσαλήμ και να υπερασπιστούν το τέμενος Ακσά, το ισραηλινό ΥΠΕΞ θύμισε στον Τούρκο πρόεδρο πως... δεν είναι Σουλτάνος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, πρότεινε στο Ισραήλ να συνετιστεί και έκανε λόγο και για παράνομη κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Χιουσείν Μουφτούογλου:

«Καταδικάζουμε τη γεμάτη αμετροέπεια ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Χαρέμ–ι-Σερίφ (τέμενος Ακσά).

Στην Παλαιστίνη της οθωμανικής περιόδου, όλες οι διαφορετικές θρησκείες και δόγματα ζούσαν για αιώνες μέσα σε ειρηνικό περιβάλλον και ήταν ελεύθερες να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά ότι κατά την οθωμανική περίοδο ήταν εκείνοι που απολάμβαναν μία απαράμιλλη ανοχή και αναμέναμε τη δέουσα εκτίμηση.

Όπως και σήμερα οι Εβραίοι στην Τουρκική Δημοκρατία απολαμβάνουν την προστασία του κράτους μας όσον αφορά τη διαφύλαξη της πίστη τους και την ελευθερία άσκησης της λατρείας τους.

Ο τρίτος ιερότερος χώρος για τους απανταχού Μουσουλμάνους, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία για ολόκληρο τον κόσμο του Ισλάμ, είναι το Χαρέμ-ι-Σερίφ.

Η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ωφελεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στη λύση της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή,

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που έριξε την πρώτη σπίθα:

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εντελώς άτοπες, αβάσιμες και διαστρεβλωμένες. Οι ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού ήταν, είναι η και θα είναι για πάντα η Ιερουσαλήμ.

Σε αντίθεση με το δικό σου παρελθόν, η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί το θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια, ας μην πετάνε πέτρες στους γειτόνους τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποτελεί ευθύνη του Ισραήλ να συμπεριφερθεί μία ώρα αρχύτερα με λογική, να αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς του Χαρέμ-ι-Σερίφ και να άρει όλα τα εμπόδια που αφορούν στην ελευθερία της λατρείας».

Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τούρκο πρόεδρο, τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, να απαντήσει στις δηλώσεις Ερντογάν για το τζαμί Ακτσά στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Ερντογάν θα ήταν πιο ενδιαφέρον να κοιτούσε τί θα πει στους κατοίκους στη Βόρεια Κύπρο ή στους Κούρδους. Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα δώσει συμβουλές στο Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ κατά Ερντογάν

Πρώτη «πόρτα» στους Ρεπουμπλικανούς για το Obamacare

Οι γκέι στην μάχη κατά των τζιχαντιστών