Βαριά ευρωπαϊκή «καμπάνα» στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό - «Σκανδαλώδης και απαράδεκτη» η απόφαση λέει ο Όρμπαν

 
aaaa

Ενημερώθηκε: 13/06/24 - 13:50

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Ουγγαρία δεν συμμορφώθηκε προς τις πολιτικές της Ένωσης για την απονομή διεθνούς προστασίας και την επιστροφή παράτυπων μεταναστών.

Με πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ συν ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ουγγαρία, επειδή δεν εφάρμοσε τις ενωσιακές πολιτικές για το μεταναστευτικό και ειδικότερα στην απονομή ασύλου.

Το ΔΕΕ έκρινε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Ουγγαρία δεν συμμορφώθηκε προς τις πολιτικές της Ένωσης για την απονομή διεθνούς προστασίας και την επιστροφή παράτυπων μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, άνοιξε δικαστική έρευνα, επιδιώκοντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η ουγγρική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην είσοδο μεταναστών στην χώρα πολύ πριν το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισέρευσαν στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων προσπαθώντας να διαφύγει από την σύρραξη στη Συρία. Η χώρα ανέγειρε φράχτες και προσπάθησε διά της βίας να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών.

«Στην απόφασή του, το Δικαστήριο θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2020», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΕΕ. «Αυτή η μη συμμόρφωση, η οποία έγκειται στην εκούσια αποφυγή της εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ ως συνόλου, συνιστά μια πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μετά την πανδημία το 2020, η κυβέρνηση προώθησε νόμο που ανάγκαζε όσους αιτούνταν διεθνούς προστασίας να ταξιδεύουν στο Βελιγράδι ή το Κίεβο, ώστε να καταθέτουν στις εκεί ουγγρικές πρεσβείες αιτήσεις εισόδου στην Ουγγαρία.

Με αφορμή την συγκεκριμένη νομοθεσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ουγγαρίας, επιμένοντας ότι η χώρα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο όλα τα κράτη μέλη έχουν κοινές διαδικασίες απονομής ασύλου.

Οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο ή άλλες μορφές διεθνούς προστασίας, αν φοβούνται για την ασφάλειά τους στις πατρίδες τους ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο δίωξης βάσει φυλής, θρησκείας, εθνοτικής προέλευσης, φύλου ή άλλων πηγών διακρίσεων.

Εκπρόσωπος του ΔΕΕ δήλωσε πως η εφαρμογή του επιπλέον προστίμου του ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα θα ξεκινήσει από την Πέμπτη.

«Σκανδαλώδης και απαράδεκτη» η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει ο Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη και απαράδεκτη» την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή μεγάλου προστίμου στην Βουδαπέστη για μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου.

«Το πρόστιμο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συν ένα εκατομμύριο ημερησίως (!!!) για το γεγονός ότι υπερασπισθήκαμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «σκανδαλώδες και απαράδεκτο», δήλωσε ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός στο Χ. «Οι παράνομοι μετανάστες φαίνεται ότι είναι σημαντικότεροι για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ