Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση

Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ -Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση-Πλέον ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» με 81 ψήφους υπέρ σε μια συνεδρίαση εξπρές-Το παρασκήνιο
Ενημερώθηκε: 12/01/19 - 02:42

Τα όποια προβλήματα με το αλβανόφωνο κόμμα Besa παρακάμφθηκαν και έτσι ο Ζόραν Ζάεφ με τους 80 βουλευτές και κάτι παραπάνω, συγκεκριμένα 81 πέρασε πλήρως την συνταγματική αναθεώρηση.

Πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή

Πώς παρέκαμψε τις διαφωνίες ο Ζάεφ
 

Νωρίτερα ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος Μπιλιάλ Κασάμι και συμφώνησαν σε διατυπώσεις ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την τελική έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος που θα “ξεκλειδώσει” την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος του Ζάεφ επιβεβαίωσε τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο, να δίνει περισσότερους λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του Besa, Μπιλιάλ Κασάμι τόνισε σε δηλώσεις του ότι το κόμμα του «παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη "Μακεδονία"».

Η κυβέρνηση κατηγορεί το VMRO-DPMNE για προδοσία της χώρας

Σε συνέντευξη που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, στο Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των απαιτούμενων ψήφων και η κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία ότι οι συνταγματικές αλλαγές θα περάσουν. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι αποφεύγοντας τη διαδικασία και απέχοντας από τη συζήτηση, ουσιαστικά αποτελεί προδοσία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα.