Γερμανία: Άνοδος της άκρας δεξιάς αναμένεται στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Θουριγγία

Γερμανία: Άνοδος της άκρας δεξιάς αναμένεται στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Θουριγγία
Ενημερώθηκε: 27/10/19 - 10:58

Γερμανία - Εκλογές στη Θουριγγία: Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στο κρατίδιο της Θουριγγίας των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εκτιμήσεις είναι ότι η άκρα δεξιά. το AfD, ένας από τους πιο ακραίους εκπροσώπους της, οδεύουν προς μεγάλη νίκη , παρά τις επικρίσεις που δέχθηκαν μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε.

Ταυτόχρονα, μολονότι κανείς δεν τολμά μια ασφαλή πρόβλεψη, οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν, στο ότι η σημερινή κάλπη ενδέχεται να βγάλει ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την Αριστερά του νυν πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο, ο οποίος είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός ομόσπονδου κρατιδίου στη Γερμανία που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς.

Τα τρία κόμματα της νυν συγκυβέρνησης Αριστερά (Die Linke), Πράσινοι (Grüne) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φέρονταν να λαμβάνουν μαζί 44%, ποσοστό που υπολείπεται λίγων μονάδων της αναγκαίας πλειοψηφίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Αριστεράς με τη στήριξη/ανοχή όλων των υπόλοιπων κομμάτων, εν είδει ενός μπλοκ των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου έναντι του ακροδεξιού AfD, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο 20-24%.

Νέο πλήγμα για την Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες 

Οι τοπικές αυτές εκλογές φαίνεται ότι θα επιφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Τα δύο αυτά κόμματα κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως έχουν ήδη υποστεί σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες άνοδο σημείωσαν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Πράσινοι.

Η κατάσταση στη Θουριγγία είναι ιδιαίτερη: πρόκειται για το μοναδικό κρατίδιο της Γερμανίας όπου στην κυβέρνηση βρίσκεται η άκρα αριστερά του Die Linke.

Ο επικεφαλής της Μπόντο Ραμέλοβ είχε καταφέρει το 2104, έπειτα από 24 χρόνια αδιάλειπτης κυριαρχίας του CDU, να κερδίσει στο βιομηχανικό αυτό κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας που μετρά 2,1 εκατομμύρια κατοίκους και το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τα υπόλοιπα κρατίδια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Μετριοπαθής

Αυτός ο πρώην συνδικαλιστής προτίμησε μια ρεαλιστική πολιτική και δεν δίστασε να υιοθετήσει θεματικές που προωθούν οι συντηρητικοί όπως η ασφάλεια, ενώ απέφυγε τα ακραία συνθήματα του κόμματός του.

Σε αυτές τις εκλογές το Die Linke συγκεντρώνει περίπου το 28% στην πρόθεση ψήφου, όσο και το 2014, και φαίνεται ότι θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα, όμως αυτή τη φορά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο λόγος: τα άσχημα ποσοστά των εταίρων του στην απερχόμενη τοπική κυβέρνηση, των οικολόγων και του SPD, που ενδέχεται να συγκεντρώσουν λιγότερο από το 10% των ψήφων.

Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD μεταξύ του 21% και 24%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με το 2014.

Το AfD, με το οποίο κανένα άλλο κόμμα δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει, ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στη Θουριγγία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το Die Linke, ίσως χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τεταμένη ατμόσφαιρα

Η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με σφοδρές επικρίσεις για τη ρητορική του AfD και απειλές για τη ζωή υποψηφίων που αντιτίθενται στην άκρα δεξιά.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Χάλε, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ, στις αρχές Οκτωβρίου όταν ένας νεοναζί προσπάθησε να προκαλέσει μακελειό σε συναγωγή, έθεσε το AfD υπό πίεση.

Ο υποψήφιός του Μπγιορν Χέκε, που εκπροσωπεί την πιο δεξιά πτέρυγα του AfD, κατηγορείται ότι τροφοδότησε ιδεολογικά τη νέα άνοδο του αντισημιτισμού στη Γερμανία.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αυτός ο πρώην καθηγητής λυκείου είχε χαρακτηρίσει το 2017 το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο "μνημείο ντροπής". Ο ίδιος μάλιστα συχνά χρησιμοποιεί εκφράσεις που θυμίζουν το Γ’ Ράιχ του Χίτλερ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com