Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

 
Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ενημερώθηκε: 26/09/21 - 10:03

Kάλπες σήμερα στη Γερμανία για μια αμφίρροπη – όπως όλα δείχνουν – εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να θέτουν μια ισχυρή πρόκληση στο συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ (CDU). Μετά τις έξι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η Μέρκελ –επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας.

Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ. Η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τις εκλογές, κάτι που καθιστά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση πολύ σημαντική τόσο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης όσο και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και παρά το επίμονο προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, η «κόκκινη απειλή» [πιθανή συμμαχία Σολτς με Πράσινους και Linke (Αριστερά) ] θα μπορούσε να πείσει κάποιους απογοητευμένους δεξιούς να ψηφίσουν-έστω και με μισή καρδιά-τον συντηρητικό υποψήφιο, Αρμιν Λασετ. Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρουσιάζει άλλωστε απώλειες και ενδέχεται να αποτελέσει δεξαμενή ψήφων για την Κεντροδεξιά. Το κόμμα έχει μείνει χωρίς ατζέντα αυτήν τη φορά, αφού το Ευρώ, η Ελλάδα κι η μετανάστευση έχουν υποχωρήσει ως θέματα αιχμής. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η πανδημία. «Ούτε εγώ έχω εμβολιαστεί-ποτέ ξανά lockdown!», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την κεντρική της ομιλία αργά χθες το βράδυ η ηγέτης της AfD, Αλις Βαιντελ.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στην εκλογική περιφέρεια του Άαχεν όπου βρισκόταν και η Μέρκελ, ο συντηρητικός υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μια αριστερή συμμαχία με επικεφαλής το SPD, τους Πράσινους και το σκληρό αριστερό κόμμα Linke θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη.

«Θέλουν να μας βγάλουν από το ΝΑΤΟ, δεν θέλουν αυτή τη συμμαχία, θέλουν άλλη δημοκρατία», δήλωσε ο Λασκέτ, ο οποίος είναι 60 ετών. «Δεν θέλω η “Linke” να είναι στην επόμενη κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς του SPD και υπουργός Οικονομικών στη αριστερά και δεξιά συμμαχία της Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια συμμαχία με την Αριστερά αλλά τόνισε ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Παράλληλα πολλά ηταν τα δημοσιεύματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην οικονομία μια τέτοια σύμπραξη (Σολτς με Πράσινους και Linke) και πολλοί Γερμανοί απέσυραν τις καταθέσεις τους και τις μεταφέρουν στην Ελβετία για να γλιτώσουν πιθανή αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%. Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά

Κατά τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%.

Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Οι υποψήφιοι καγκελάριοι μέχρι και την τελευταία στιγμή διεξήγαγαν προεκλογικές εκδηλώσεις, με το βλέμμα στους αναποφάσιστους. Από το Άαχεν, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Άρμιν Λάσετ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε με την ιδιότητα της καγκελαρίου.

Από την Κολωνία, ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς, στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Διαβουλεύσεις

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Γκρίνια

Εκτός από το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), όλα τα άλλα κόμματα είναι δυσαρεστημένα από τους κεντρικούς υποψηφίους τους. Το συντηρητικό στρατόπεδο εγκαλεί τον Λάσετ επειδή χειρίστηκε τραγικά τις πλημμύρες του καλοκαιριού και γέλασε σε άσχετη στιγμή, ένα αυτοκαταστροφικό λάθος που πιθανότατα του στοίχισε την καγκελαρία. Οι Πράσινοι επίσης θρηνούν για την καγκελαρία που χάθηκε μέσα από τα χέρια της Μπέρμποκ, εξαιτίας αδήλωτων πρόσθετων αμοιβών, ενός εξιδανικευμένου βιογραφικού της και πολλών ενδείξεων λογοκλοπής στο βιβλίο της. Η Linke (Αριστερά) χαροπαλεύει με το όριο του 5% και δεν έχει σαφή απάντηση αν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της για να συμμετάσχει στην εξουσία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ της σκληροπυρηνικής πτέρυγας, που τοποθετείται εκτός συνταγματικού τόξου, και πιο μετριοπαθών στελεχών της. Τέλος, ακόμη και ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υφίσταται εσωκομματικές πιέσεις να διαπραγματευθεί και να συμπράξει με ένα από τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους (συνασπισμός «Φανάρι) είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους («Τζαμάικα»), γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σταδιοδρομία του στην ηγεσία του κόμματος έχει τελειώσει.