Ιλχάμ Αλίεφ: Έμμεση επιβεβαίωση μυστικής συνάντησης Γερμανών και Ρώσων στο Μπακού

 
Ιλχάμ Αλίεφ, Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, Γερμανία, Ρωσία, Φρίντριχ Μερτς, Βίκτορ Ζουμπκόφ, Βαλέρι Φαντέγεφ, διπλωματικές επαφές, πόλεμος Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 21/07/26 - 20:47

Έμμεση επιβεβαίωση δημοσιευμάτων περί μυστικής συνάντησης Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Μπακού παρείχε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο Αλίεφ ανέφερε ότι οι συνοριακές αρχές του Αζερμπαϊτζάν κατέγραψαν τις αφίξεις προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν στη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Ματίας Πλάτσεκ, και ο πρώην επικεφαλής της καγκελαρίας επί Άνγκελα Μέρκελ, Ρόναλντ Ποφάλα, έφθασαν αεροπορικώς στο Μπακού στις 12 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα, αφίχθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Ζουμπκόφ, καθώς και ο Ρώσος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βαλέρι Φαντέγεφ, οι οποίοι θεωρούνται στενοί συνεργάτες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζουμπκόφ αναχώρησε από το Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αξιωματούχοι αποχώρησαν την επόμενη ημέρα.

Τα δημοσιεύματα για την εν λόγω συνάντηση κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετές ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διευκρίνισε ότι δεν είχε προηγούμενη ενημέρωση από τη γερμανική ή τη ρωσική πλευρά για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι, εφόσον αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «θα ήταν καλοδεχούμενη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι δεν είχε γνώση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ