ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε «γενικό πλαίσιο» για το εμπόριο

 
κινα και ηπα

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/06/25 - 08:56

Σε συμφωνία για το «γενικό πλαίσιο» κατέληξαν Αμερικανοί και κινέζοι διαπραγματευτές που διεξήγαγαν συνομιλίες για δυο ημέρες στο Λονδίνο προκειμένου να επιλυθούν διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά το εμπόριο. Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι η συμφωνία μένει να εγκριθεί από τους προέδρους των δυο κρατών.

«Τα δυο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για το γενικό πλαίσιο (...) και θα παρουσιάσουν αυτό το γενικό πλαίσιο στους ηγέτες τους», συνόψισε μιλώντας στον Τύπο ο Κινέζος αντιπρόσωπος για το διεθνές εμπόριο Λι Τσενγκάνγκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ από την πλευρά του δήλωσε πεπεισμένος ότι το ζήτημα των σπανίων γαιών -οι εξαγωγές των οποίων χαρακτηρίζονται υπερβολικά περιορισμένες από την Ουάσιγκτον- «θα επιλυθεί μέσω της εφαρμογής αυτού του γενικού πλαισίου».

Η συνάντηση στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, μια συνομιλία την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ θετική», στη διάρκεια της οποίας ο ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τον Ρεπουμπλικάνο «να αλλάξει την πορεία του μεγάλου πλοίου των σινοαμερικανικών σχέσεων».

Ωστόσο, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε κλιμάκωση της έντασης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί το Πεκίνο ότι δεν σέβεται τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης. «Επιθυμούμε η Κίνα να εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Και πάνω σε αυτό σκοπεύει να συζητήσει η ομάδα μας αύριο» στο Λονδίνο, πρόσθεσε η Λέβιτ.

Στην Ελβετία τον Μάιο η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, να επαναφέρει τους δασμούς για τα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα από το 145% στο 30%, με αντάλλαγμα αντίστοιχη κίνηση από το Πεκίνο μείωσης των δασμών από το 125% στο 10% για τα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα για μια περίοδο 90 ημερών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ