Την ελπίδα ότι η διαδικασία αφοπλισμού της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες εξέφρασε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζάρεντ Κούσνερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μιλώντας στο Fox News από το Τελ Αβίβ, ο Κούσνερ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τα πρώτα απτά βήματα μέσα σε έναν μήνα, ενώ έκανε λόγο και για καταστροφή υπόγειων σηράγγων της Χαμάς σε ορίζοντα 60 έως 90 ημερών.
«Θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε πρόοδο μέσα σε μόλις 30 ημέρες με την έναρξη, ελπίζουμε, της απόσυρσης μέρους των όπλων και, ελπίζουμε επίσης, την καταστροφή ορισμένων υπόγειων σηράγγων τις επόμενες 60 ως 90 ημέρες», δήλωσε.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει σχετικά γρήγορα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνεργασία τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά.
Αμερικανός στρατηγός θα επιβλέπει τον αφοπλισμό
Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, ΗΠΑ και Ισραήλ συμφώνησαν ότι η παράδοση και αχρήστευση των όπλων της Χαμάς θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη Αμερικανού στρατηγού.
«Το πρώτο βήμα προς την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας θα είναι να ζητηθεί από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα της ώστε να αχρηστευτούν υπό την επιτήρηση Αμερικανού στρατηγού», ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ορίσει τον Αμερικανό στρατηγό Τζάσπερ Τζέφερς επικεφαλής της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί στη Γάζα στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου.
Τετράωρη συνάντηση με Νετανιάχου
Ο Κούσνερ χαρακτήρισε «πολύ, πολύ καλή» τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες και ότι κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν αναλυτικά οι εκκρεμότητες του αμερικανικού σχεδίου.
«Διαλύθηκαν ορισμένες παρεξηγήσεις», υποστήριξε.
Ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως απορρίψει δημόσια τον αμερικανικό οδικό χάρτη των 15 σημείων, ζητώντας «αληθινό» και πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς πριν από την περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Το αρχικό αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο αφοπλισμός της Χαμάς θα εξελισσόταν παράλληλα με τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις περιοχές της Γάζας που εξακολουθούν να ελέγχουν.
Κούσνερ για Χαμάς: «Είναι πολύ δύσκολο να τους εμπιστευτούμε»
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Κούσνερ είχε πραγματοποιήσει σπάνια απευθείας συνάντηση με κορυφαία στελέχη της Χαμάς.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, απαίτησε από την οργάνωση να προχωρήσει στον αφοπλισμό της και να λάβει συγκεκριμένα και «επαληθεύσιμα» μέτρα.
«Μας είπαν όλα τα σωστά πράγματα, αλλά, προφανώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους εμπιστευτούμε», δήλωσε αργότερα στο Fox News.
Η Χαμάς είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου ότι αποδέχεται τον αμερικανικό οδικό χάρτη για τη δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ. Η πρόταση συνδέει τον αφοπλισμό της οργάνωσης με τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τα οποία εξακολουθούν να ελέγχουν πάνω από το 60% της Λωρίδας της Γάζας.
Η επόμενη ημέρα στη Γάζα
Η Χαμάς έχει επίσης ανακοινώσει ότι διαλύει την κυβέρνησή της στη Γάζα και ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τις αρμοδιότητές της στην Εθνική Επιτροπή Διακυβέρνησης της Γάζας, ένα σχήμα Παλαιστινίων τεχνοκρατών που προορίζεται να αναλάβει μεταβατικά τη διοίκηση του θύλακα.
Ο Κούσνερ, ωστόσο, κατέστησε σαφές στις συνομιλίες του ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας.
Από την πλευρά της, η οργάνωση ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του αμερικανικού σχεδίου και καλεί τους μεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να προχωρήσει η ισραηλινή αποχώρηση.
Παρά τις διπλωματικές διεργασίες, η κατάσταση στη Γάζα παραμένει εύθραυστη, με Ισραήλ και Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 1.265 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου 2025, ενώ στο ίδιο διάστημα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταγράψει έξι νεκρούς.