Με τις εξελίξεις στο Κόσοβο συνδέει ο Ι. Μέτα την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Με τις εξελίξεις στο Κόσοβο συνδέει ο Ι. Μέτα την πολιτική κρίση στην Αλβανία
Ενημερώθηκε: 21/08/19 - 13:29

«Τεχνητή» χαρακτήρισε ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα του που ξέσπασε από την απόφαση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής αλλά και τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, συνδέοντας τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα με τη ρευστή κατάσταση στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ιλιρ Μέτα συνέδεσε την οξύτατη πολιτική κρίση που πλήττει την Αλβανία με τις εξελίξεις στο Κόσοβο  και την βρισκόμενη σε τέλμα διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων  Πρίστινας- Βελιγραδίου.

Μιλώντας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό RTV21 ο Μέτα εκτίμησε πως «αναμφίβολα υπάρχει σχέση και με τις εξελίξεις στο Κόσοβο» και με τον διάλογο που έχει παγώσει από πέρσι ανάμεσα σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία. Ισχυρίστηκε πως επιχειρούνται η δημιουργία «δυσμενούς εικόνας για την Αλβανία» και η επιβεβαίωση της θεωρίας ότι «οι Αλβανοί δεν μπορούν να συγκροτήσουν κράτος». Αναφέρθηκε ακολούθως και σε σενάρια που «δεν αποκλείουν την αιματοχυσία» εξηγώντας πως αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να εκδώσει το διάταγμα ακύρωσης των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Σε επόμενο σημείο τόνισε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η εξεύρεση λύσης στα Τίρανα μέσω διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Επέκρινε ωστόσο αφενός τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ότι είναι υπεύθυνος για την «παράλυση του συστήματος Δικαιοσύνης» και την «παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη» και αφετέρου το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι ψηφίζει νόμους «που υπερβαίνουν το Σύνταγμα».

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο απερχόμενος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εντρίτ Σάλα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέσνικ Μεκτέσι, είπε πως συμφώνησαν να άρουν έως το τέλος αυτής της βδομάδας όλους τους διμερείς εμπορικούς περιορισμούς, πλην κάποιων δασμών, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ τους. Αφορμή έδωσε η διαμαρτυρία του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια για την πρόσφατη απόφαση των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσουν τις εισαγωγές μελιού και αλιευμάτων από χώρες της περιοχής.