Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου
Ενημερώθηκε: 30/12/20 - 15:19

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Τουρκικού λαού, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αρνείται τον διάλογο.

«Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, τότε αναλάβαμε δράση στο πεδίο απέναντι σε μονομερείς ενέργειες», είπε αρχικά, ενώ προσέθεσε ότι τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας είναι ενεργά στην περιοχή.

«Χωρίς εμάς δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το δείξαμε σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2020, είπε ότι η Τουρκία πάντα επιδιώκει ειρήνη, βάσει τον δίκαιο καταμερισμό τωμ φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα έκανε δήλωση προσέγγισης στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη για μια υγιή σχέση», παρά τις διαφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Επίσης ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι σχέσεις με το Παρίσι μπορούν να αποκατασταθούν μόνο εάν η Γαλλία πραγματικά επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων. 

Εν τω μεταξύ εξέφρασε την άποψη ότι παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε βασικά θέματα, όπως τα ταξίδια χωρίς θεώρηση.