Ο Ερντογάν απλώνει χέρι φιλίας στον Βαρθολομαίο

 
Ο Ερντογάν απλώνει χέρι φιλίας στον Βαρθολομαίο

Ενημερώθηκε: 03/03/21 - 14:10

Eνα δώρο για τα 81γεννέθλιά του προσέφερε στον οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο ο Τούρκος Πρόεδρος κ.Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.Ο κ.Ερντογάν παρουσίασε το σχεδιό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Πέραν των θρησκευτικών ελευθεριών αυτό που αντιμετωπίζεται θετικά από το Φανάρι είναι η απόφαση του Ερντογάν να εκλέγονται στο εξής οι διοικήσεις των Βακουφίων ( ευαγών ιδρυμάτων ) , κάτι που είχε στην ουσία καταργηθεί από το 2013.

Εάν η δέσμευση του Ερντογάν υλοποιηθεί σημαίνει οτι σε ο,τι αφορά τα βακούφια των Ρωμιών της Πόλης οτι στο Δ.Σ δεν θα διορίζονται οι διοικήσεις οπότε και η περιουσία τους θα αξιοποιείται , θα υπάρχει αντίδραση σε τυχόν καταπατήσεις και επίσης θα γίνονται παρεμβάσεις σε κτήρια που καταρρέουν.

Εκτός των Δ.Σ των βακουφίων θα υπάρχει και σεβασμός των εορτών όλων των θρησκειών με στόχο , όπως αναφέρει το πρακτορείο ορθοδξία ,«την προστασία και ανάπτυξη της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων του καθενός».

Να σημειωθεί ωστόσο οτι οι κινήσεις του Ερντογάν έρχονται πριν τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου.

Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ορίζοντα διετίας. Βασικές αρχές του είναι οι εξής: 1- Ο άνθρωπος από τη στιγμής που γεννιέται έχει αναφαίρετα δικαιώματα. Καθήκον του κράτους είναι να προστατεύσει και να αναπτύσσει αυτά τα δικαιώματα. 2- Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η ουσιαστική όλων των δικαιωμάτων. 3- Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου χωρίς καμία διάκριση με βάση τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την πολιτική σκέψη, τη φιλοσοφική πεποίθηση, τη θρησκεία, το δόγμα και παρόμοιους λόγους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαρίθμησε επίσης τους εννέα στόχους του Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:

1- Ισχυρό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας

3- Διαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης.

4- Προστασία και ανάπτυξη της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων του καθενός.

5- Ενίσχυση της προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας.

6- Το κράτος εγγυάται τη σωματική και ηθική ακεραιότητα και την προσωπική ζωή.

7- Αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

8- Προστασία των ευάλωτων στρωμάτων και ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας.

9- Ευαισθητοποίηση των ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.