Οι ΗΠΑ καλούν Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο

 
Οι ΗΠΑ καλούν Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο

Ενημερώθηκε: 19/04/23 - 17:31

Σε επίσκεψη στη Σουηδία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατό» και πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις αρχές Ιουλίου.

«Προσβλέπουμε να υποδεχθούμε σύντομα τη Σουηδία ως το 32ο μέλος. Και για να είμαστε σαφείς, προσβλέπουμε αυτό να συμβεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στη διάρκεια επίσκεψης στη σουηδική ναυτική βάση Μουσκά, κοντά στη Στοκχόλμη.

«Ως εκ τούτου προτρέπουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε τις ναυτικές και αεροπορικές αποστολές του στη Σουηδία «προκειμένου να υπογραμμίσει αυτή τη βαθιά υποστήριξη». εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε στις αρχές Απριλίου ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει από την αρχή την ένταξη της Φινλανδίας -που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου- και εκείνην της Σουηδίας, που περιμένει εδώ και μήνες το απαραίτητο πράσινο φως της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η Σουηδία και η συμμαχία ευελπιστούν να αρθούν τα εμπόδια πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές Ιουλίου, όμως το θέμα προμηνύεται δύσκολο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα θητεία.

Η Τουρκία κατηγορεί κυρίως τη Σουηδία ότι είναι καταφύγιο για Κούρδους "τρομοκράτες" εχθρικούς απέναντι στην Άγκυρα, απαιτώντας δεκάδες απελάσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ