Πέτερ Μαγιάρ: «Διάλογος με τη Μόσχα, αλλά χωρίς φιλίες» – Το νέο δόγμα της Βουδαπέστης μετά την εκθρόνιση Όρμπαν

 
ουγγαρια και ρωσια

Πηγή Φωτογραφίας: AA Photo

Ενημερώθηκε: 13/04/26 - 15:11

Σε μια νέα, πιο αυστηρή αλλά ρεαλιστική γραμμή πλεύσης απέναντι στο Κρεμλίνο προχωρά ο Πέτερ Μαγιάρ, ο μεγάλος νικητής των ουγγρικών εκλογών που έθεσε τέλος στην πολυετή κυριαρχία του Βίκτορ Όρμπαν.

Με τη νωπή εντολή μιας σαρωτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας ξεκαθάρισε πως η σχέση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα διέπεται από τον ρεαλισμό και όχι από τους προσωπικούς δεσμούς του παρελθόντος.

«Θα διαπραγματευτούμε εάν χρειαστεί, αλλά δεν θα είμαστε φίλοι», διεμήνυσε ο Μαγιάρ, δίνοντας το στίγμα μιας εξωτερικής πολιτικής που κρατά αποστάσεις από τη στενή εγγύτητα που χαρακτήριζε την εποχή Όρμπαν. Παρά τη σκληρή ρητορική, ο νέος πρωθυπουργός αναγνώρισε την ενεργειακή «ομηρία» της χώρας του, σημειώνοντας πως η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο είναι μια γεωγραφική και οικονομική πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αντέδρασε με προσεκτική διπλωματία. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα και προσδοκά σε μια «ρεαλιστική» σχέση με τη νέα κυβέρνηση. Η ρωσική πλευρά φαίνεται να «επενδύει» στην ετοιμότητα του Μαγιάρ για διάλογο, θεωρώντας πως η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας παραμένει αμοιβαία επωφελής, παρά την ξεκάθαρη αλλαγή ύφους και στρατηγικής από τη Βουδαπέστη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ