«Ψυχρό» επεισόδιο: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ που «παρεισέφρησε παράνομα» στη Νότια Σινική Θάλασσα

 
USS Chancellorsville,

Ενημερώθηκε: 29/11/22 - 08:40

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσθέτοντας πως επιτήρησαν την πορεία του και κατόπιν το απώθησαν.

«Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», στηλίτευσε ο Τιαν Τζουνλί, εκπρόσωπος της διοίκησης του νότιου θεάτρου του κινεζικού Στρατού Απελευθέρωσης του Λαού.

Το εν λόγω σκάφος, το καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου USS Chancellorsville, είχε πρόσφατα διασχίσει τα στενά της Ταϊβάν.

Ο κ. Τιάν είπε ότι η «εισβολή του αμερικανικού καταδρομικού έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πρόξενο κινδύνου για την ασφάλεια» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και «είναι άλλη μια σιδερένια απόδειξη της ηγεμονίας τους στη ναυσιπλοΐα και τη στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας».

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε η διοίκηση νοτίου θεάτρου μέσω της πλατφόρμας WeChat.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το ζήτημα συγκαταλέγεται στις πολλές εστίες των εντάσεων στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον απορρίπτει αυτές που χαρακτηρίζει παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, τόσο λόγω του πλούτου της σε φυσικούς πόρους, όσο κι επειδή αποτελεί μείζονα θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο. Αμερικανικά πολεμικά διαπλέουν τη Νότια Σινική Θάλασσα ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια επικαλούμενα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, κάνοντας στην πράξη επιδείξεις δύναμης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ