Σε σταθερή πτώση τα ποσοστά της κυβέρνησης Ερντογάν σύμφωνα με τις τουρκικές δημοσκοπήσεις

 
Σε σταθερή πτώση τα ποσοστά της κυβέρνησης Ερντογάν σύμφωναμε τις τουρκικές δημοσκοπήσεις

Ενημερώθηκε: 14/05/21 - 16:17

Σε σταθερή πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν αφού σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Turkey Report το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος AKP και του κυβερνητικού του εταίρου MHP, του οποίου ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει πέσει στο 32%.

Συγκεκριμένα μόνο το 26,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν εάν διεξάγονταν εκλογές τον Μάιο, ενώ μόνο το 6% των ψηφοφόρων υποστήριξε το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), τον εκλογικό εταίρο του Ερντογάν.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μια έρευνα περίπου 1500 ατόμων σε 12 πόλεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Turkey Report.

Ο συνασπισμός AKP και MHP, γνωστός ως Λαϊκή Συμμαχία, κέρδισε το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018, με ποσοστό 43% και 11% αντίστοιχα.

Όμως σε συνεχόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, κατέγραψαν σταθερή μείωση της υποστήριξης για τη Λαϊκή Συμμαχία τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Οι κακές οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά την υποστήριξη προς την κυβέρνηση.

Η τουρκική λίρα πλησίασε το χαμηλότερο ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, καταγράφοντας νέες απώλειες μετά την απόλυση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Νάτσι Αγκμπάλ, από τον Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανεβάσει τους τόνους κατακρίνοντας έντονα και ομαδικά την κυβέρνηση για τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρονται να δαπανήθηκαν για την ενίσχυση της αξίας της τουρκικής λίρας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σύμφωνα με την Turkey Report, το 55% των ανθρώπων πιστεύει ότι η κατάσταση στην οικονομία θα γίνει «χειρότερη» ή «πολύ χειρότερη» φέτος, ποσοστό που αυξάνεται σταθερά από τον Μάρτιο.

Πάντως παρά την δημοσκοπική υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει σημαντικό έρεισμα στους τούρκους ψηφοφόρους, συγκεντρώνοντας 5,3 βαθμούς όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών σε κλίμακα από το 1 έως το 10.

Η Μεράλ Ακσενές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Iyi, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καταγράφοντας 4,4, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ήρθε τέταρτος με 3,6, πίσω από τον ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κατέγραψε 3,9.

ΠΗΓΗ: AHVAL