Σήμερα ψηφίζει to Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν - Θα καταφέρει να εκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αντιμέτωπη με κρίσιμη ψηφοφορία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ενημερώθηκε: 16/07/19 - 08:15

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία στον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· μπορεί μόνο να ελπίζει ότι οι υποσχέσεις που έκανε χθες θα αρκέσουν για να εξασφαλίσει ψήφους από τους μάλλον επιφυλακτικούς απέναντί της σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Στις 18.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης (19.00 ώρα Ελλάδος) οι Ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν αν θα εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν, μια πολιτικό που μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένως την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ, ή θα επιλέξουν μια άνευ προηγουμένου θεσμική κρίση απορρίπτοντάς την. 

Στις 19.00 της Τρίτης (ώρα κεντρικής Ευρώπης), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πάρει το λόγο κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει το όραμα και τα σχέδιά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 12.30.

Πέντε περίπου ώρες μετά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφασίσει εάν θα γίνει η πρώτη γυναίκα πολιτικός που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία με κάλπη και χρειάζεται το 50% (συν μία ψήφο) των Ευρωβουλευτών. 
 

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε πως θα υιοθετήσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του Κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην ΕΕ. Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν το κλίμα, την κοινωνία και την φορολογία - αντ’ αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων - ενώ υποσχέθηκε να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.