Τυνησία: Πέθανε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος

 
Τυνησία: Πέθανε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος

Ενημερώθηκε: 25/07/19 - 17:31

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τυνησίας Μπέζι Καΐντ Εσέμπσι, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας. Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα.

Ο Εσέμπσι ανέλαβε την εξουσία το 2014, τρία χρόνια μετά την πτώση του Ζιν ελ Αμπίντιν μπεν Άλι. Η θητεία του έληγε σε λίγους μήνες.

Βετεράνος της πολιτικής, ο Μπέζι Καΐντ Εσέμπσι είχε υπηρετήσει υπό τους Μπουργκίμπα και Μπεν Άλι προτού γίνει ο ίδιος ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας του.

Ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, δικηγόρος και γόνος οικογένειας της αστικής τάξης της Τυνησίας επανήλθε στο προσκήνιο τασσόμενος υπέρ της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Ζιν ελ Αμπίντιν μπεν Άλι στις αρχές του 2011 και πυροδότησε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Υπουργός Εσωτερικών ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, στη συνέχεια υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών υπό τον πατέρα της ανεξαρτησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο Εσέμπσι διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος του κοινοβουλίου στις αρχές της περιόδου διακυβέρνησης του Μπεν Άλι (1990-91), προτού φύγει από το πολιτικό προσκήνιο κατά το μεγαλύτερο διάστημα των δεκαετιών του 1990 και του 2000.

Στη διάρκεια των τριών δεκαετιών της δικτατορίας του Μπεν Άλι, ο Εσέμπσι δεν είχε ποτέ αντιταχθεί σε αυτόν. Τον περασμένο Απρίλιο κατηγορήθηκε από την αρχή που είναι επιφορτισμένη με την απονομή δικαιοσύνης στα θύματα διαφόρων πολιτικών εξουσιών, ότι είχε διαπιστώσει προσωπικώς βασανιστήρια κι άλλες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν υπό τον Μπουργκίμπα, χωρίς όμως να πει τίποτα.

Λόγω της μεγάλης κυβερνητικής του εμπειρίας και παρά την προχωρημένη ηλικία του, διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2011 εν μέσω της αναταραχής της εξέγερσης.

Στόχος του ήταν μεταξύ άλλων να μείνει στην ιστορία ως αρχιτέκτονας της ισότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες σε θέματα κληρονομιάς, εξασφαλίζοντας την κατάθεση στο κοινοβούλιο ενός σχεδίου νόμου γι'αυτό το ευαίσθητο θέμα. Ωστόσο η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε κολλήσει καθώς πλησίαζαν οι εκλογές που προβλέπονται για φέτος και ο Εσέμπσι πέθανε χωρίς το κείμενο αυτό να τεθεί σε ψηφοφορία.

Μολονότι συχνά έλεγε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα από τα κεκτημένα της νεαρής δημοκρατίας, ο πρόεδρος Εσέμπσι δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις υποψίες για μια τάση του να επαναφέρει τις πρακτικές του πρώην καθεστώτος.