Αλλάζει συνεχώς το αφήγημα ο Κουρουμπλής στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Αλλάζει συνεχώς το αφήγημα ο Κουρουμπλής στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Ενημερώθηκε: 21/09/17 - 10:57

Για μια ακόμη φορά και στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Π. Κουρουμπλής άλλαξε το αφήγημα απαντώντας στις επικρίσεις για ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά την έκκληση για συνδρομή στις προσπάθειες, από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Ενώ μέχρι σήμερα υποστήριζε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε όπως ορίζει ο νόμος και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, ούτε για το αίτημα στον EMSA, αν και ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας τον άδειασε, σήμερα επικαλέστηκε κάτι άλλο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι «κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας. Την Τρίτη είχαμε την πρώτη κηλίδα να φαίνεται ότι πάει στον Πειραιά, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φαινόταν την Κυριακή τέτοιο πράγμα, δεν φαινόταν». «Το ατύχημα έγινε ξημερώματα Κυριακής στις 10 του μηνός και στις 12 υποβάλαμε αίτημα», συνέχισε ο υπουργός.

Ο υπουργός επανέλαβε πως ήταν «ατυχία για τη χώρα μας», που η βύθιση του δεξαμενόπλοιου έγινε νύχτα και υποστήριξε πως το πλοίο της EMSA ήταν δεσμευμένο με άλλη σύμβαση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής, το πλοίο της EMSA που βρισκόταν στην Ελλάδα αποδεσμευόταν την Τρίτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και η πρώτη κηλίδα στον Πειραιά. 

Το πλοίο από τη Μάλτα ταξίδευε με 10 κόμβους και θα χρειαζόταν τρεισήμισι ημέρες για να φτάσει στην χώρα μας καθώς «το πλοίο δεν είναι αεροπλάνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να ξαναρχίσουν το ψάρεμα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να «κάνουν λίγη υπομονή».

Τον «άδειασε» ο EMSA, εκείνος επιμένει

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η εκπρόσωπος του EMSA Ραντίνα Ρούσεβα, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι το αίτημα της Ελλάδας έφτασε αργά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η έγκριση των επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα-μέλος και εξήγησε πως υπάρχουν πάντα 16 πλοία σε ετοιμότητα.

Σημείωσε επίσης πως το αίτημα από κάθε χώρα-μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis, ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η κ. Ρούσεβα, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε τελικώς η επικοινωνία από την πλευρά της Ελλάδας, σημείωσε ότι το συμβόλαιο από ελληνικής πλευράς είχε υπογραφεί στις 01:17 τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και πως το πλοίο ξεκίνησε να επιχειρεί στις 11 π.μ. της ίδιας ημέρας.

Την παραίτηση του Π. Κουρουμπλή ζήτησε εκ νέου ο Β. Κικίλιας

Την παραίτησή του Παναγιώτη Κουρουμπλή ζήτησε εκ νέου ο Βασίλης Κικίλιας.

«Σαρωνικός μαζούτ στο μαζούτ, Κουρουμπλής ψέμα στο ψέμα. Κολλημένοι στις καρέκλες, χασκογελάνε με τους Έλληνες. Παραιτήσου τώρα!» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της ΝΔ.