Άμεσες κυβερνητικές δράσεις εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για το Μάτι

Άμεσες κυβερνητικές δράσεις εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για το Μάτι
Ενημερώθηκε: 23/07/19 - 10:08

Μάτι: Άμεσες παρεμβάσεις, για να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις από την φονική πυρκαγία που πριν από ένα χρόνο, σαν σήμερα, κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού βρίσκεται αυτή την ώρα στο μνημόσυνο που γίνεται στο Μάτι στη μνήμη των 102 θυμάτων που χάθηκαν σαν σήμερα.  

Άμεσες κυβερνητικές δράσεις εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για το Μάτι

 

Χθες κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε άμεσα μέτρα για να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι.

Άμεσες κυβερνητικές δράσεις εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για το Μάτι

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

- Μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους

- Καθαρίζεται το οικόπεδο (Αντωνίου), στον Νέο Βουτζά, στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

- Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτόν θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

- Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

- Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

- Θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

- Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η γ.γ. της κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

- Τέλος, πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα σε έναν χρόνο.