Άρθρο στη Liberation για Ερντογάν: "Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι"

Άρθρο στη Liberation για Ερντογάν: "Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι"
Ενημερώθηκε: 17/08/20 - 19:58

Την υπογραφή τους σε άρθρο, με τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι", φέρουν ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς. Μέσω του άρθρου αυτού που δημοσιεύεται στη Liberation, στέλνουν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Οι δύο συντάκτες του άρθρου, έχουν ως αφετηρία της αφήγησής τους τον Δεκέμβριο του 2017, όταν 24 ώρες πριν την τότε επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή, με το «καινοτόμο» επιχείρημα: "Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;".

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο αρθρογράφοι, "από τις 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής στο Αιγαίο Πέλαγος".

Στο εν λόγω άρθρο, αποκαλούν τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν θορυβώδη γείτονα, ο οποίος, "αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιό σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα".

Αναφερόμενοι στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζουν ως "μετρημένα" τα λόγια που χρησιμοποιεί στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό στις 12 Αυγούστου, επισημαίνοντας στο άρθρο κάποια από τα λόγια του: "Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη".

Οι κύριοι Daniel Cohn-Bendit και Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς, μεταξύ άλλων, καταλήγουν: "Και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη; Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως “Meis”;"

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ