Δεν εγκρίνουν την φιλοτέχνηση της προτομής του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών

Δεν εγκρίνουν την φιλοτέχνηση της προτομής του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών
Ενημερώθηκε: 14/02/19 - 17:51

Όπως έχει γίνει γνωστό από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο Δήμος Αργους-Μυκηνών εξέφρασε την πρόθεση του να φιλοτεχνήσει και να τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης, την προτομή του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η πρόθεση αυτή όμως του Δημάρχου Αργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου (φωτο κάτω), βρίσκει αντίθετο το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), που με ανοικτή επιστολή καλεί την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε αυτή την συμβολική πράξη για να τιμήσει τη μνήμη του Βορειοηπειρώτη που εκτελέστηκε από την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες. (Διαβάστε σχετικά: Έκαναν υπουργό τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή δολοφονίας του Κων. Κατσίφα!)

1

Το ΕΕΤΕ στην ανοικτή επιστολή του αναρωτιέται ποια είναι η  σκοπιμότητα τοποθέτησης μίας προτομής του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία «εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Επιμελητήριο μάλιστα εκφράζει την ανησυχία του ότι η τοποθέτηση της προτομής θα ευνοήσει την δράση «φασιστικών, ρατσιστικών  και εγκληματικών ομάδων» σε μια περίοδο που... ενισχύεται ο εθνικισμός στη γειτονική Αλβανία και η κυβέρνηση Ράμα εγείρει θέμα Τσάμηδων σε μια προσπάθεια δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστολή του ΕΕΤΕ είναι οι αρνητικές αναφορές στο ρόλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ρητορική από συνθήματα... άλλων εποχών τότε που η αριστερά χαρακτήριζε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», τους Αμερικάνους «φονιάδες των λαών».

Όλα αυτά φυσικά... τα παλιά χρόνια πολύ πριν η κυβέρνηση της αριστεράς αποφασίσει ότι για λόγους «εθνικής ασφάλειας» δεν είναι και τόσο κακό το να μετατραπεί η χώρα σε μια... απέραντη αμερικανική βάση, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλίσει την παρέμβαση του «Θείου Σαμ» σε περίπτωση που ο «νεοσουλτάνος» Ερντογάν, επιχειρήσει να κάνει πράξη σε βάρος -και- της Ελλάδας το όραμα του για μια νέα... Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή του ΕΕΤΕ στον Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο ΄Αργους- Μηκυνών:

 

Πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι ο Δήμος Άργους- Μυκηνών προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία και τοποθέτηση προτομής του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σας επισημαίνουμε  ότι ο Δήμος σας θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση της προτομής του Κ. Κατσίφα στην περιοχή σας. 

Το ΕΕΤΕ, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος του δημοσίου σε θέματα τέχνης, θέτει ζήτημα «σκοπιμότητας» τοποθέτησης της προτομής του Κ. Κατσίφα.

Η τοποθέτηση μιας τέτοιας προτομής,  εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, αντιλήψεις που ευνοούν τη δράση φασιστικών, ρατσιστικών  και εγκληματικών ομάδων. Σήμερα, που το θέμα της ειρήνης στα Βαλκάνια είναι ρευστό λόγω των διεθνών οικονομικών ανταγωνισμών  και των επεμβάσεων των Διεθνών Οργανισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ  αλλά και της Ρωσίας,  στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του Δήμου σας ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι  επικίνδυνη και δεν συμβάλει στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών. Ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, που ο εθνικισμός ενισχύεται στην Αλβανία, που  η Αλβανική Κυβέρνηση εγείρει θέματα Τσάμηδων και με συνεργάτη το ΝΑΤΟ διεκδικεί αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και επιδιώκει τη δημιουργία της  «Μεγάλης Αλβανίας».  

Οι λαοί έχουν συμφέρον να ζουν ειρηνικά, να απομονώσουν κάθε φασιστική και ρατσιστική φωνή, να καταδικάσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα κα τις στρατιωτικές επεμβάσεις, να απομονώσουν όλους εκείνους που έχουν φιλοπόλεμα σχέδια. 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ,  καλεί το Δήμο ΄Αργους Μυκηνών να μην εγκρίνει  την τοποθέτηση της προτομής Κ. Κατσίφα στην περιοχή.