Κοινωνικό μέρισμα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες απόδοσης - Άγρια πολιτική αντιπαράθεση για το χρόνο εξαγγελίας και τις σκοπιμότητες

Κοινωνικό μέρισμα: Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες απόδοσης - Άγρια πολιτική αντιπαράθεση για το χρόνο εξαγγελίας και τις σκοπιμότητες
Ενημερώθηκε: 14/11/17 - 17:38

Κοινωνικό μέρισμα: Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες για το κοινωνικό μέρισμα προκειμένου να μοιραστεί πριν τις γιορτές όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Ήδη έχει δημιουργηθεί η υποδομή στο Taxisnet προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση όταν πλέον η σχετική ρύθμιση ψηφιστεί στη Βουλή. Η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνεται με μια απλή διαδικασία στο Taxisnet.

Μέρισμα

Τη συγκατάθεσή της για το μέρισμα έδωσε και η Κομισιόν με σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της. Έτσι, σήμερα Τρίτη 14/11, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ., αύριο Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση επί του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την Πέμπτη, το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Η έγκριση του σχεδίου για διανομή μερίσματος 315 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας το μέρισμα θα ψηφίσει και η ΝΔ.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε τι θα ψηφίσει στην Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση. Επίθεση που συνοδεύεται και από εκτίμηση για πιθανές εκλογές το 2018. Τα "πυρά" της στο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για "διανομή αντίδωρου" εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά όπως και το ΚΚΕ και το ΠΟΤΑΜΙ. Ιδιαίτερα "καυστικός" για το θέμα ήταν και ο Βασίλης Λεβέντης, που έφερε ως παράδειγμα τον ...Αλή Πασά.

Ιδιαίτερα θετική στις ανακοινώσεις Τσίπρα ήταν πάντως η ΔΕΗ, που έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με τα τιμολόγια της και τις χρεώσεις ΥΚΩ, την ώρα πάντως που στην Βουλή μαινόταν καυγάς μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Πού και πώς θα διανεμηθεί το μέρισμα 

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το μέρισμα που θα διανεμηθεί θα είναι 1,4 δις. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας με προτεραιότητα στους ανέργους. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Παραδείγματα:

-- Οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 6.000 ευρώ: μέρισμα 900 ευρώ.

-- Οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 12.000 ευρώ: μέρισμα 700 ευρώ.

-- Οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 18.000 ευρώ: μέρισμα 500 ευρώ.

-- Ζευγάρι με εισόδημα 4.500 ευρώ: μέρισμα 675 ευρώ.

-- Ζευγάρι με εισόδημα 9.000 ευρώ: μέρισμα 525 ευρώ.

-- Ζευγάρι με εισόδημα 13.500 ευρώ: μέρισμα 375 ευρώ.

-- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 3.000 ευρώ: μέρισμα 450 ευρώ.

-- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 6.000 ευρώ: μέρισμα 350 ευρώ.

-- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 9.000 ευρώ: μέρισμα 250 ευρώ.

315 εκατ. ευρώ επιστροφή Εισφοράς Υγείας

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει την παράνομα παρακρατηθείσα Εισφορά Υπέρ Υγείας που είχαν πληρώσει οι συνταξιούχοι από 1/6/2012 έως 30/6/2016.

Παραδείγματα:

--Συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 1.100 ευρώ: επιστροφή 240 ευρώ

--Συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 1.200 ευρώ: επιστροφή 370 ευρώ

--Συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 1.300 ευρώ: επιστροφή 450 ευρώ