Μορφές αγίων με φραπέ στο χέρι και «πειρασμοί» με ζαρτιέρες

 
Μορφές αγίων με φραπέ στο χέρι και «πειρασμοί» με ζαρτιέρες

Ενημερώθηκε: 21/06/19 - 11:42

Αγιοι με φωτοστέφανο από κόκκινα τριαντάφυλλα, που πίνουν... φραπέ και το γλεντάνε με ποτά, περιτριγυρισμένοι από γυναίκες οι οποίες φορούν... ζαρτιέρες, είναι κάποια από τα θέματα μιας... διαφορετικής έκθεσης ζωγραφικής που λαμβάνει χώρα στην Υδρα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η -προκλητική κατά πολλούς- έκθεση με πίνακες που μιμούνται τη βυζαντινή εικονογραφία και με μορφές που μοιάζουν με τον Χριστό και με αγίους έχει τίτλο «Δέος» και φιλοξενείται στα διδακτήρια της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Υδρας. Εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των Μιαούλειων, της μεγάλης γιορτής της Υδρας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος του Ιουνίου στο νησί προς τιμήν του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Οι σπουδαστές της σχολής, πάντως, που δεν είδαν κάποια σχέση του Μιαούλη με την έκθεση, αντέδρασαν στη θέα των πινάκων. Οι πίνακες αυτοί αναπαριστούν αγίους σε ερωτικές στιγμές ή να παίζουν μπουζούκι ως ρεμπέτες, με προκλητικές γυναίκες στην αγκαλιά, και να πίνουν αλκοόλ ή φραπέ, ακόμα και να είναι μασκοφόροι με... μολότοφ μέσα σε σύννεφα από δακρυγόνα! Ωστόσο το στοιχείο που επικρατεί είναι οι ημίγυμνες γυναίκες!

Η Ιερά Μητρόπολη Υδρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso », έχει λάβει πλήρη γνώση του περιστατικού και ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική Αρχή. Οπως διευκρίνισε, όμως, δεν μπορεί να παρέμβει με άλλον τρόπο πέρα από αυτόν.

2

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις
 

Ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εισηγήσεις δύο εγνωσμένης αξίας καλλιτεχνών και δημοτικών συμβούλων της Υδρας, του Αλέξη Βερούκα και του Παναγιώτη Ράππα, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται περί αγίων, αλλά περί μίμησης της βυζαντινής εικονογραφίας. Ωστόσο αυτή η εξήγηση δεν φαίνεται να πείθει τους καταγγέλλοντες, καθώς είναι εμφανέστατα τα φωτοστέφανα γύρω από τα κεφάλια των βασικών μορφών των πινάκων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν και στις αγιογραφίες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το βράδυ της Παρασκευής με έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Αντώνη Λάριο, τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, τη Μαλβίνα Παναγιωτίδη, τον Στέλιο Φαϊτάκη, τον Εδουάρδο Σακαγιάν, την Αννα Μαντιέτα, την Κλερ Γουντς, τον Σκοτ Κάβερτ, την Κορνηλία Πάρκερ, τη Σισίλ Τολάας και τον Καγιόντ Οτζο.

Πηγή: Espresso