ΝΥΤ: Μυστικές συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 
γλυπτα

Ενημερώθηκε: 17/01/23 - 22:47

Δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Ελλάδα, φιλοξενούν οι New York Times. Ειδκότερα, στο κείμενο γίνεται λόγος για «μυστικές διαπραγματεύσεις» που πραγματοποιούνται σε «απομονωμένους χώρους πολυτελών ξενοδοχείων», αλλά και στο «αρχοντικό του Ελληνα πρέσβη», ενώ γίνεται αναφορά και στο όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος φέρεται να έχει συμμετάσχει στις συζητήσεις ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα τελευταία χρόνια η πίεση για την επιστροφή των Μαρμάρων έχει αυξηθεί, καθώς μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν επιστρέψει αρκετά αντικείμενα υψηλού προφίλ.

«Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή, καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει πως έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες. Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν ανθίσει και υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη επικείμενη συμφωνία. Υπάρχει απόσταση σε ορισμένα βασικά ερωτήματα», σημειώνει ο αρθογράφος.

«Από τον Νοέμβριο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Οι συνομιλίες αυτές λαμβάνουν χώρα σε απομονωμένους χώρους πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, όπου οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Γλυπτών», τονίζουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις, υπογραμμίζουν οι πηγές στην αμερικανική εφημερίδα, έχει συμμετάσχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών, οι Times τονίζουν πως «μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν οι αναφορές που γεμίζουν συχνά τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια για να βάλουν φρένο στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι επίκειται συμφωνία».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους New York Times, άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο που βρίσκεται στη συλλογή του, περίπου 250 πόδια λαξευμένης πέτρας που κάποτε περιέβαλλε τον Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε μια συμφωνία, βάσει της οποίας αυτά θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε το άτομο, ήλπιζε ότι μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν και τα Γλυπτά θα παρέμεναν στην Αθήνα.

«Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που έχει γνώση της ελληνικής θέσης. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν το Βρετανικό Μουσείο με μια εναλλασσόμενη επιλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Σχολιάζει επίσης πως οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν έχουμε ξαναδεί» αφού και οι δύο πλευρές «διαπραγματεύονται με καλή πίστη», πρόσθεσε το άτομο. Ωστόσο, δεν αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ