Ο ναύαρχος Χρηστίδης κατά πολιτικών: Μεγάλο ποσοστό του πολιτικού συστήματος υπολείπεται σε θέματα ανδρείας

Ο ναύαρχος Χρηστίδης κατά πολιτικών: Μεγάλο ποσοστό του πολιτικού συστήματος υπολείπεται σε θέματα ανδρείας
Ενημερώθηκε: 05/12/19 - 21:41

Σκληρή επίθεση κατά των πολιτικών, με βαριές εκφράσεις, για τη διαχείρηση της τουρκικής προκλητικότητας έκανε ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης

Ο κ. Χρηστίδης μιλώντας στον κυπριακό σταθμό «Ράδιο Πρώτο», είπε ότι μεγάλο ποσοστό του πολιτικού συστήματος υπολείπεται σε θέματα ανδρείας και χαρακτήρισε τους σημερινούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς ηγέτες «αναποφάσιστους». Τόνισε δε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διέπονται από «μακιαβελική σκέψη» προσπαθώντας να διατηρήσουν την εξουσία, ακόμα και ενάντια στο κοινό καλό.

«Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έλεγαν ότι όποιος δεν είναι αποφασιστικός, μέσα του υποκρύπτει δειλία. Γνωρίζω καλά το πολιτικό σύστημα, και πρέπει να σας πω ότι μεγάλο ποσοστό του υπολείπεται σε θέματα ανδρείας. Αν πάρουμε αποφάσεις, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από την άλλη, από πολλούς ακούγεται -και με προβληματίζει- ότι θα πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό καθώς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μήπως η απαξίωση της Άμυνας τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται με δόλο ώστε να υπερισχύσει αυτή η λύση; Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου η οποία δεν είναι μακριά, είναι πολύ κοντά», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Επεσήμανε ακόμα ότι «οι ηγέτες βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε».

«Τα πολεμικά μας πρέπει να «αλωνίζουν» τις θάλασσές μας»

Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εξέφρασε την άποψη ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να βρίσκονται εν πλω και να «αλωνίζουν» τις περιοχές που επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση».

«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την τουρκική Βουλή. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε “έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα”», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς αν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κος Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα».

Τάχθηκε δε για άλλη μια φορά υπέρ της αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

«Ήταν λάθος η κατάργηση, στην πράξη, του δόγματος, το οποίο παλαιότερα είχε φέρει αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερους οικονομικούς πόρους απ’ ό,τι πριν. Θα έπρεπε να είναι σε ισχύ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com