Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ρίζος - Βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του από τη Finos Film

 
ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ

Ενημερώθηκε: 20/04/24 - 10:59

ήταν 20 Απριλίου 1999 όταν έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός, Νίκος Ρίζος. Γενιές μεγαλώσαν και μεγαλώνουν με τις ταινίες του και γελούν ακόμη με το πηγαίο χιούμορ του.

Γεννημένος στην Αρτα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924, ο Ν. Ρίζος πρωτοεμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», μαζί με τη Σπεράντζα Βρανά στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο». Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορους θιάσους στα θέατρα Σαμαρτζή, Κοτοπούλη, Βέμπο και Ακροπόλ, μέχρι το ’58. Σύντομα εξελίχθηκε σε δημοφιλή κωμικό. Το ’58 — ’59 εμφανίζεται στο θέατρο Μπουρνέλη, ενώ το ’59 συγκροτεί θίασο με τους Γ. Γκιωνάκη και Τ. Μηλιάδη. Με τους ίδιους θιασάρχες και τις αδελφές Καλουτά παίζει στο θέατρο Κυβέλη. Η επιθεώρηση “Καινούρια Αθήνα” είναι από τις σημαντικότερες της περιόδου. Το καλοκαίρι του ’60 συνεργάζεται με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Αυλωνίτη, Γκιωνάκη, Μηλιάδη στο “Μετροπόλιταν”. Το ’61 δημιουργείται η θιασαρχική ομάδα Αυλωνίτης — Βασιλειάδου — Ρίζος (μέχρι το 1965). Σ’ αυτή την περίοδο παρουσιάζουν τους “Γαμπρούς της Ευτυχίας”, κ. ά.

Εντονη ήταν η κινηματογραφική του δραστηριότητα, που ξεκίνησε το 1952, με την “Αγνή του λιμανιού”, ενώ ακολουθούν “Χαρούμενοι αλήτες”, “Ο γίγας της Κυψέλης”, “Η συμμορία εραστών”, “Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός”, “Θησαυρός του μακαρίτη”, “Γαμπροί της Ευτυχίας”,κ. ά.

Στη μικρή οθόνη πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά «Ο δρόμος» του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη, καθώς και στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη «Η αίθουσα του θρόνου», στο MEGA.

Η εταιρεία παραγωγής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, Finos Film έκανε μια ανάρτηση στο Instagram για να τιμήσει τη μνήμη του.

Συγκεκριμένα, ετοίμασε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές από τις ταινίες, όπου πρωταγωνιστούσε, το οποίο και δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της.

Μερικές από αυτές, οι «Χαρούμενο ξεκίνημα», «Ο θησαυρός του μακαρίτη», «Ο μεθύστακας», «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο» και «Η αγνή του λιμανιού».

Στη λεζάντα, η ανάρτηση αναφέρει: «Αυτοδίδακτος ηθοποιός με τεράστιο ταλέντο, εργατικότητα και αυτοσαρκασμό, ο Νίκος Ρίζος καταλαμβάνει δικαιωματικά μία θέση ανάμεσα στο "πάνθεον" των Ελλήνων κωμικών. Ο πιο διάσημος "κοντός" του ελληνικού κινηματογράφου κατείχε τα μυστικά της κωμωδίας και της επιθεώρησης, παρέμεινε ενεργός ως το τέλος και απέδειξε πως ήταν μαχητής, διαθέτοντας πάθος για την υποκριτική τέχνη και δίψα για την επαφή με το κοινό. Ο Νίκος Ρίζος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 20 Απριλίου 1999 και τον θυμόμαστε μέσα από τις ταινίες του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ