Σήμερα η λειτουργία της Ανάστασης με την συμμετοχή των πιστών

Σήμερα η λειτουργία της Ανάστασης με την συμμετοχή των πιστών
Ενημερώθηκε: 26/05/20 - 08:24

Στους ναούς  όλης της χώρας σήμερα θα τελεστεί η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα, η οποία τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Εστι οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τις στιγμές της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας που στερήθηκαν το Μεγάλο Σάββατο λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν τότε και της απόφασης της κυβέρνησης οι Θείες Λειτουργίες να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος θα τελέσει την ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα. Το καθιερωμένο είναι όλοι οι ναοί να ξεκινήσουν από τον εσπερινό και να ακολουθήσουν η Ακολουθία του Ορθρου και η Θεία Λειτουργία. Βεβαίως, δεν υπάρχει κεντρική οδηγία της ΔΙΣ προς τους μητροπολίτες.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) από την 1η Απριλίου, σήμερα το βράδυ, σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, η Εκκλησία θα γιορτάσει την απόδοση της εορτής, δηλαδή το τέλος της, κατά την οποία η Θεία Λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Αναστάσεως.

Ετσι, σήμερα οι πιστοί θα μπορέσουν στους ναούς να ψάλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν το πανηγυρικό κλίμα της Αναστάσεως, καθώς είναι η τελευταία ημέρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη». Οπως τόνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για μεταφορά της εορτής του Πάσχα, αλλά για μεταφορά του εορτασμού της τελετής.

Βέβαια, και στις εκκλησίες τηρούνται προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ετσι, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των παρόντων, να υπάρχει περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ γίνεται και σύσταση για απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ώστε να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και οι εικόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι πιστοί, ενώ σε αρκετούς ναούς έχουν αφαιρεθεί καθίσματα για την τήρηση των αποστάσεων

Η απόδοση της εορτής του Πάσχα

Στη λειτουργική γλώσσα της Εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.