Συμφωνία της Κομισιόν με την εταιρεία Moderna

Συμφωνία της Κομισιόν με την εταιρεία Moderna
Ενημερώθηκε: 24/11/20 - 14:36

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι αναμένει το εμβόλιο να είναι σταθερό όταν φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες, αντίθετα με την αρχική πρόβλεψη, η οποία έκανε λόγω για επτά ημέρες. Επίσης μπορεί να παραμείνει σταθερό στους -20 βαθμούς μέχρι έως και έξι μήνες.

H Moderna χρησιμοποίησε μια άκρως καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου καθώς βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω της ένεσης χορηγείται μέρος του γενετικού κώδικα του ιού, προκειμένου να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.