Εθνική Ημέρα Ντόνατ

 
Εθνική Ημέρα Ντόνατ

Ενημερώθηκε: 03/06/16 - 18:35

Εδώ και 78 (!) χρόνια οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου την Εθνική Ημέρα Ντόνατ! Σήμερα λοιπόν, όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν και πουλάνε ντόνατ τα προσφέρουν δωρεάν και φυσικά γίνεται χαμός. Εμείς ζηλεύουμε που δεν έχουμε ανάλογη εθνική ημέρα. Ας αρκεστούμε λοιπόν σε μια συνταγή ντόνατ. Σας προειδοποιούμε όμως πως αν και είναι εύκολη, χρειάζεται χρόνο:

Υλικά

160 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
15 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
20 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
65 ml χλιαρό πλήρες γάλα
45 ml ζεστό νερό
1 αυγό χτυπημένο
2 λίτρα ηλιέλαιο
6 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα για την γέμιση και την επικάλυψη

Εκτέλεση

Αναμίξτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το βούτυρο σε ένα μπολ με ζεστό γάλα και νερό και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Ρίξτε αυτό μέσα στο μπολ μαζί με το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Θα πρέπει να είναι σταθερή αλλά αρκετά μαλακή.

Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 10 λεπτά). Βάλτε τη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου μία ώρα).

Σχηματίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες περίπου 80 γραμμαρίων η κάθε μία και στη συνέχεια βάλτε τις σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί με καλή απόσταση ανάμεσά τους. Σκεπάστε τις και αφήστε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά.

Ζεστάνετε πολύ καλά το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή φριτέζα. Βάλτε τα ντόνατς μέσα στο λάδι μέχρι να καλυφθούν ολόκληρα και αφήστε τα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια στεγνώστε τα πρώτα με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά και στη συνέχεια κάντε μια μικρή τρύπα στο πλάι του καθενός, και με τη χρήση ενός κορνέ, γεμίστε με τη μαρμελάδα ή αν προτιμάτε αλείψτε με πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα από πάνω. Καταναλώστε άμεσα, όσο είναι ζεστά.