Νηστεία με γίγαντες στην γάστρα

 
Νηστεία με γίγαντες στην γάστρα

Ενημερώθηκε: 06/03/18 - 17:35

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται την καλύτερη συνταγή για γίγαντες στη γάστρα από την Πάρο και θα έλεγε κανείς ότι είναι μαγειρεμένοι με κρέας. Το χρώμα τους η υφή τους και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Αργυρώ βάφει πασχαλινά αυγά και αποκαλύπτει μικρά μυστικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. γίγαντες
  • λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκ. σκόρδο
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ζεστό νερό

    Εκτέλεση

    Για τους γίγαντες στη γάστρα, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι. Την επόμενη ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα.

    Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια πάνω στους γίγαντες, μπήγουμε τα σκόρδα ολόκληρα ενδιάμεσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φέτες ντομάτας.

    Πασπαλίζουμε αλάτι (1 κουταλιά) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα.

    Σκεπάζουμε τη γάστρα με βαρύ καπάκι. Ψήνουμε για 4 ώρες περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά, ψήστε στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα.

    Στο τέλος, πρέπει να έχουν σκουρύνει οι γίγαντες, να έχουν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα και να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους. Θα μείνουν μόνο με το λάδι τους.

    argiro.gr

    Πηγή: