Από την Τύμπου στην «Γαλάζια Πατρίδα» — Γιατί η Τουρκία μονιμοποιεί τα F-16 στην Κύπρο

 
Από την Τύμπου στην «Γαλάζια Πατρίδα» — Γιατί η Τουρκία μονιμοποιεί τα F-16 στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 13/08/26 - 11:31

του Γιάννη Μιχελάκη

Οι σχεδόν καθημερινές, πλέον, πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τη Λευκωσία προκαλούν εύλογη ανησυχία, αλλά και προβληματισμό. Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι μία ακόμη εμφάνιση τουρκικών μαχητικών στον κυπριακό ουρανό. Είναι, ότι αυτό, που πριν από λίγους μήνες αποτελούσε έκτακτη εξέλιξη, τείνει να μετατραπεί σε νέα κανονικότητα.

Η διαδικασία άρχισε να γίνεται ορατή τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Τουρκία ανέπτυξε έξι F-16 στα κατεχόμενα, μαζί με συστήματα αεράμυνας. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο, για προετοιμασίες στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, εγκατάστασης δυνάμεων και δημιουργία υποδομών, για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών. Ακολούθησαν επανειλημμένες απογειώσεις, χαμηλές πτήσεις και ασκήσεις, με αποτέλεσμα η παρουσία των τουρκικών μαχητικών να παύει σταδιακά να αντιμετωπίζεται ως κάτι έκτακτο.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου «υπουργού Μεταφορών» του ψευδοκράτους, Ερχάν Αρικλί. Απαντώντας στις αντιδράσεις για τις πτήσεις των F-16, τις συνέδεσε ευθέως με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Η αναφορά έχει σημασία, καθώς δείχνει, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα δεν παρουσιάζεται απλώς ως εκπαιδευτική, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό αναθεωρητικό δόγμα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τύμπου αποκτά έτσι διαφορετική σημασία. Από ένα παράνομο αεροδρόμιο, που χρησιμοποιείται κυρίως για πολιτικές πτήσεις, διαμορφώνεται σταδιακά σε εγκατάσταση με δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εάν αυτή η παρουσία παγιωθεί, η Τουρκία θα διαθέτει έναν ακόμη προκεχωρημένο στρατιωτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξέλιξη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, που διαμορφώνεται στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει την αεράμυνά της με ισραηλινά συστήματα Barak MX, ενώ Ελλάδα και Ισραήλ εμβαθύνουν την αεροπορική συνεργασία τους. Τον Ιούλιο, ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ πραγματοποίησε εναέριο ανεφοδιασμό ελληνικών F-16, σε άσκηση, που το ισραηλινό Israel Hayom ερμήνευσε ως μήνυμα προς την Τουρκία.

Παράλληλα, ελληνικά F-16 έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Διαμορφώνεται έτσι μια εικόνα, που μέχρι πρόσφατα θα φαινόταν εξαιρετικά ασυνήθιστη: Ελληνικά μαχητικά στην Πάφο και τουρκικά στην Τύμπου, την ώρα, που η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποκτά ολοένα μεγαλύτερο γεωστρατηγικό βάθος.

Η Κύπρος μετατρέπεται, συνεπώς, σε μια από τις περιοχές, όπου συναντώνται δύο διαφορετικές στρατηγικές για την Ανατολική Μεσόγειο… Από τη μία, η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει τα κατεχόμενα μονιμότερα στον στρατιωτικό σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας» και από την άλλη, Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ οικοδομούν ένα πυκνότερο πλέγμα αμυντικής συνεργασίας και αποτροπής στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν .

Το πραγματικό ερώτημα, επομένως, δεν είναι γιατί πέταξαν ξανά τουρκικά F-16 πάνω από τη Λευκωσία… Είναι, γιατί η Άγκυρα θέλει η παρουσία τους να πάψει να αποτελεί είδηση… Γιατί όταν μια στρατιωτική παρουσία γίνεται καθημερινότητα, το επόμενο βήμα είναι να θεωρείται τετελεσμένο..!

ΠΗΓΗ: tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ