Τουρκία-βίζα: Θρίλερ με την σύλληψη της οικογένειας υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου (ΒΙΝΤΕΟ)

 
 Συνελήφθησαν η σύζυγος και ο γιος του ‘αμπαρωμένου’ υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου-Σιωπή Ερντογάν για την βίζα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 09/10/17 - 16:51

Αν και τα στοιχεία που διαρρέουν δεν είναι ακόμα σαφή στο αν υπάρχει ‘αμπαρωμένος’ υπάλληλος στο αμερικανικό προξενείο στην Κων/λη, τώρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η σύζυγος και το παιδί του συνελήφθησαν και ανακρίνονται από τις τουρκικές αρχές.

Πάντως ο Τούρκος υπουργός Αμπτουλχαμίντ Γκιουλ παρόλο που νωρίτερα είχε διαψεύσει ότι υπάρχει και δεύτερη απόφαση για σύλληψη και άλλου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι η σύζυγος και το παιδί του έχουν ήδη συλληφθεί.

Ωστόσο και σε αυτό υπάρχει μία σύγχυση, δηλαδή. για το ποια είναι η οικογένεια που συνελήφθη. Άλλα τουρκικά μεσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ήταν η σύζυγος και ο γιος του Μετίν Τοπούζ, του υπαλλήλου στο αμερικανικό προεξενείο που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα με την κατηγορία των σχέσεών του με το κίνημα Γκιουλέν.

Ακύρωσε συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν-Κουβέντα για την βίζα

Ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου πριν από την αναχώρησή του για την Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου –όπως ερμηνεύεται εδώ στην Τουρκία- να αποφύγει να προβεί σε δήλωση για την κρίση βίζας με τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε στις 11.55 από την Τουρκία χωρίς δήλωση παρόλο που νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνά, είχε αναφέρει ότι θα προβεί σε δήλωση για το θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Αμερικανός επιτετραμένος για το θέμα της βίζας

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο επιτετραμένος των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φίλιπ Κόσνετ, και του διαβιβάστηκε η προσδοκία της τουρκικής κυβέρνησης να αναθεωρηθεί η απόφαση για αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων προς τους Τούρκους πολίτες.

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ είπαν στον Κοσνέτ ότι πρόκειται για μια ‘ένταση που δεν χρειάζεται’. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο η πρόσκληση ήταν αρχικώς για τον Αμερικανό πρέσβη, Τζον Μπας, αλλά επειδή βρίσκεται εκτός Άγκυρας, κάλεσαν τελικά τον Αμερικανό επιτετραμένο.

Επίσης, χθες αργά το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τζον Μπας.