Συνάντηση Τσίπρα-Ζαεφ: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

 
Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα-Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα του αεροδρομίου και των λεωφόρων των Σκοπίων, άρα δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας

Ενημερώθηκε: 24/01/18 - 20:25

Ονομασία ΠΓΔΜ: Με διατυπωμένη εκατέρωθεν την θετική βούληση, αλλά και σαφείς αποστάσεις μεταξύ τους συναντήθηκαν έως τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (24/1) στο στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Στις κοινές τους δηλώσεις που ακολούθησαν, ο μεν Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια επίλυση του ονόματος των Σκοπίων με μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, αλλά αρχικά επίλυση του αλυτρωτισμού, ενώ ο Σκοπιανός ομόλογός του σχετικά με τον αλυτρωτισμό,ανέφερε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και των λεωφόρων των Σκοπίων, ως απόδειξη ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας.

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε λέγοντας ότι "στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον".

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έγινε σαφής ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρεθεί λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, σε αυτή την κατεύθυνση.

Σκοπιανό: Συναντήθηκαν Τσίπρας-Ζάεφ

Ζάεφ: Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας".

Και συνέχισε λέγοντας:

"Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών"

Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. "Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ".

Νταβός: Το «καρφί» του Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους των Σκοπίων.