«Πόλεμος» Βρετανίας- Ρωσίας για τον δολοφονημένο Ρώσο πράκτορα και αντίποινα

 
Άρχισε ο διπλωματικός πόλεμος: Η Μέι κατηγορεί τον Πούτιν για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πράκτορα και παγώνει τις διμερείς σχέσεις

Ενημερώθηκε: 14/03/18 - 17:00

Η δολοφονία του Ρώσου διπλού κατάσκοπου που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του, ο οποίος επί σχεδόν δέκα χρόνια μετέδιδε στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό και κατέφυγε στην Αγγλία έπειτα από μια ηχηρή ανταλλαγή κατασκόπων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος συνοδευόταν από την κόρη του, την 33χρονη Γιούλια, νοσηλεύεται από την Κυριακή «σε κρίσιμη κατάσταση» για «έκθεση σε τοξική ουσία» και ήδη η Τερέζα Μέι, άνοιξε σήμερα τις κατηγορίες, λέγοντας ανοιχτά ότι η «Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ», ενώ εκτόξευσε και προσωπικά πυρά εναντίον του :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η «εξομολόγηση» ενός κατασκόπου

"

«Λυπάμαι για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο»

Αντίποινα με απέλαση Ρώσων διπλωματών

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Αυτός είναι ο Ρώσος διπλός κατάσκοπος που δηλητηριάσθηκε μαζί με την κόρη του

Πάγωμα διμερών σχέσεων

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να δώσει πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ

ΝΑΤΟ

Το κατήγγειλε σήμερα τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.

«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.