«Μύλος» με τις φρεγάτες Fremm - Ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε τη μίσθωση πριν την υποβολή αιτήματος;

 
«Μύλος με τις φρεγάτες Fremm - Ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε τη μίσθωση πριν την υποβολή αιτήματος;

Ενημερώθηκε: 24/04/18 - 15:33

Μύλος... με το ζήτημα της μίσθωσης δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία, η οποία διαψεύδεται από τη γαλλική πλευρά. Έτσι εξηγείται και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πρόγραμμα μίσθωσης γαλλικών φρεγατών, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη περί συμφωνίας, προηγήθηκε του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς την Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους του Γαλλικού Ναυτικού που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν φρεγάτες διαθέσιμες για μεταβίβαση στην Ελλάδα.

Υπήρξε όντως συζήτηση Τσίπρα- Μακρόν για το θέμα με τις φρεγάτες από την οποία ουσιαστικά υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να συζητήσει το ζήτημα.

Η Γαλλία σήμερα έχει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η χώρα μας από τις οποίες τις τρεις έχει διαθέσει στο Μαρόκο.

Σήμερα υπάρχει επίσημα και γραπτώς μόνο το Ελληνικό αίτημα παραχώρησης προς την Γαλλία και οι αρνητικές δηλώσεις για τα περί συμφωνίας από την Γαλλική πλευρά.

Τι γράφει ο γαλλικός Τύπος

hellasjournal.com

Δημοσίευμα του εξειδικευμένου σε θέματα Άμυνας περιοδικό Mer et Marine που αναπαράγει το , αναφέρει πως παρά τις δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, οι οποίες βασίστηκαν σε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία δεν θα δώσει τις φρεγάτες, όπως κομψά είχε δηλώσει και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρί, παραπέμποντας απλά σε συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών. Μάλιστα οι συντάκτες του κειμένου επικαλούνται πηγή στο Παρίσι, που δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα να δοθούν στην Ελλάδα δύο FREMM, αυτή η δήλωση είναι εντελώς αβάσιμη».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τις ελληνικές δηλώσεις οι Γάλλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές δηλώσεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ανανεωμένης έντασης με την Τουρκία. Οι ιστορικά δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πάλι τεταμένες και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βλέπουν τους Τούρκους αντιπάλους τους να ενισχύονται, ιδιαίτερα στον ναυτικό τομέα. Επομένως, το ελληνικό ναυτικό θα ήθελε να έχει νέες μονάδες το συντομότερο δυνατό».

Το Γαλλικό περιοδικό πάντως δεν κλείνει εντελώς την υπόθεση της ελληνογαλλικής συνεργασίας και αναφέρει πως η ανάγκη της Ελλάδας για μεγαλύτερης δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού σε αεράμυνα και ανθυποβρυχιακό πόλεμο θα στρέψουν το ενδιαφέρον στις φρεγάτες τύπου Belharra, για την αγορά των οποίων οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η εφημερίδα La Tribune επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλορένς Παρλί σύμφωνα με την οποία η συμφωνία για την οποία μίλησε ο Φώτης Κουβέλης «δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυρία Παρλί είπε ερωτηθείσα σχετικά οτι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

Τέλος, και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό ΠΝ.

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τη μίσθωση των δύο φρεγατών από τη Γαλλία 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

Τα δεδομένα της υπόθεσης

militaire.gr

Η υπόθεση με τις φρεγάτες Fremm, όσο οι μέρες περνούν περιπλέκεται…Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει το σε μια σειρά τα δεδομένα:

Η προοπτική “ναυτικής ενίσχυσης” από τη Γαλλία είχε συμπεριληφθεί ως αίτημα στη λίστα που είχε συντάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και είχε δοθεί στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα.

• Το ΠΝ με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου από το 2013, έχει πάρει θετική θέση υπέρ της απόκτησης -με οποιοδήποτε τρόπο,εκμίσθωση ή αγορά- φρεγατών Fremm.

• Ο Στόλος αναζητά άμεσα,τουλάχιστον δυο πλοία που να έχουν σημαντικές δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

• Τ η περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση που είχε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης με το Γάλλο πρέσβη συζήτηση αποκλειστικά την προοπτική εκμίσθωσης φρεγατών Fremm. Ο Γάλλος πρέσβης είπε πως αναμένει το επίσημο και αναλυτικό ως προς τις ελληνικές δυνατότητες και απαιτήσεις.

• Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μίλησε για άμεσες διαδικασίες που θα έφερναν στο Αιγαίο τις γαλλικές φρεγάτες μέχρι τον Αύγουστο.

• Χθες το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίασή του δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα!

• Από τη Γαλλία επιμένουν ότι δεν έχουν επίσημο αίτημα, αλλά προσθέτουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη σύμμαχο Ελλάδα. Οι επιτελείς του γαλλικού ναυτικού είναι αρνητικοί να δοθούν φρεγάτες Fremm όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών που υπάρχουν.