Εριστικός ξανά ο Τσαβούσογλου: "Ψέματα λέει η Ελλάδα"

 
Εριστικός ξανά ο Τσαβούσογλου: "Ψέματα λέει η Ελλάδα"

Ενημερώθηκε: 04/09/20 - 15:04

Το δικό της "τροπάρι" συνεχίζει η Τουρκία, θέλοντας διάλογο με την Ελλάδα, άνευ όρων.

Σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από την στάση της Ελλάδας και μάλιστα είπε ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δεν λέει ψέματα. "Ψέματα λέει η Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι μόνο η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και αναφερόμενος στην τελευταία επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι μόνο με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες. "Μπορούμε", είπε ο Τσαβούσογλου, "να συναντηθούμε σε ένα ουδέτερο μέρος όπως η Γενεύη και να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα". Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ έκανε αυτή την πρόταση στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο οποίος την αρνήθηκε.

"Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν άδικο και το ξέρουν και πολλοί ευρωπαίοι. Μιλάμε για το Καστελόριζο που είναι μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και μιλάνε για υφαληκρηπίδα, ενώ ξέρουν ότι έχουν άδικο", είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στη Γαλλία κάνοντας λόγο για υστερία του Μακρόν όταν ηττήθηκε ο Χάφταρ. "Δεν ήξερε τι να κάνει", είπε και πρόσθεσε: "Και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο μας κατηγόρησε ότι παρενοχλούσαμε τα πλοία τους. Και αν δεν προσκομίσουν στοιχεία θα είναι ντροπιαστικό γι’ αυτούς και μετά η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία. Νομίζουν επίσης ότι ο Λίβανος είναι δικό τους τσιφλίκι".

pic.twitter.com/GIHFEpt7FO

“Greece gave NATO consent for [east Med] talks ... we were not surprised but Greece denied it later. It is not the NATO secretary general who is the liar here. Greece is lying.”

Turkey's FM Cavusolgu after Greece denies agreeing to eastern Mediterranean talks

September 4, 2020

Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ερντογάν για διάλογο

Σαφές μήνυμα για τους όρους του διαλόγου με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιανγκ Γετσί

, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

"Η χώρα μας όπως γνωρίζετε, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται πάντα και την καλή γειτονία. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου", είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ανέφερε στον Κινέζο αξιωματούχο ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, στον οποίο και θα του επιδώσει επιστολή του πρωθυπουργού. Σε αυτή παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

Τι αναφέρουν για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου διπλωματικές πηγές της Αθήνας

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, σημειώνουν ότι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως "συνομιλίες" μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Καταλήγουν στο εξής: "Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ