Η τελευταία μονομαχία στην Αθήνα - Το σοκ που προκάλεσε στο πανελλήνιο

 
Η τελευταία μονομαχία στην Αθήνα

Ενημερώθηκε: 04/05/21 - 01:59

Ήταν αρχές Μαΐου του 1904 όταν έγινε η τελευταία μονομαχία στην Αθήνα στον συνήθη τόπο μονομαχιών που ήταν στον Ποδονίφτη στο τέρμα Αχαρνών στο ποταμάκι που περνούσε από την Νέα Χαλκηδόνα.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης στην σελίδα του στο facebook αναφέρει ποιοί ήταν οι μονομάχοι, τι συνέβη μετά τη μονομαχία, γιατί προκλήθηκε σοκ στην Αθηναϊκή κοινωνία και την παρέμβαση της Πολιτείας να τις απαγορεύσει:

«O βουλευτής Τρικάλων Κοκός Χατζηπέτρος, αγορεύοντας στη Βουλή αρχές Μαϊου 1904, ύβρισε τον υπουργό Παιδείας Σπύρο Στάη και έθιξε την τιμή της οικογενείας του. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές στους Τράχωνες.

»Όταν δόθηκε το σύνθημα ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και η σφαίρα του υπουργού βρήκε κατάστηθα (πνεύμονες και καρδιά) τον βουλευτή!

»Το σοκ στην αθηναϊκή κοινωνία ήταν μεγάλο. Ο πρωτοπόρος δημοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης καλούσε την επομένη το βασιλιά από τις στήλες της «Ακρόπολης» να πάρει το μαστίγιο και να πει σ’ αυτούς που μονομαχούν και σκοτώνουν «κύριοι είσθε δια τας φυλακάς και ουχί δια την θέσιν του υπουργού».

»Και ο Σουρής έγραφε στο «Ρωμιό»: «Χύνω δάκρια μαζί σας μπρος στου θύματος το μνήμα, όμως κλαίω και τον Στάη, δεύτερον της μοίρας θύμα…».

»Λίγες μέρες μετά, στις 22-6-2004, ο υπουργός Δικαιοσύνης Λεβίδης με δύο εισαγγελείς, συνέταξαν σχέδιο και περιέλαβαν την μονομαχία στα κοινά εγκλήματα τα τιμωρούμενα υπό του Ποινικού Νόμου. Θα καταδικάζονται οι μονομάχοι καθώς και οι μάρτυρες, φαρμακοποιοί και αμαξηλάτες ως

»Αργότερα ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε την Μονομαχία».

Η τελευταία μονομαχία στην Αθήνα

Στην φωτογραφία επάνω ο Ποδονίφτης στη Νέα Χαλκηδόνα όπως είναι σήμερα