Γιατί ο Ερντογάν οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το φάντασμα του Μεντερές

 
Γιατί ο Ερντογάν οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το φάντασμα του Μεντερές

Ενημερώθηκε: 19/09/22 - 18:27

Του Γιάννη Μιχελάκη

Είναι αδιανόητο να μιλάμε, πλέον, εδώ στην Ελλάδα, για «εχθρική ρητορεία» από την Τουρκία, ή για «προκλητικές δηλώσεις» κατά τις χώρας μας από Τούρκους επισήμους… 

Το καθεστώς Ερντογάν, συνεπικουρούμενο ΚΑΙ από την αντιπολίτευση, έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη της γείτονος, ότι με την «κακιά» και «εχθρική» Ελλάδα, που την χρησιμοποιούν κάποιοι ξένοι κατά της Τουρκίας γιατί έχει γίνει… «μεγάλη και ισχυρή», είναι πλέον μονόδρομος η σύγκρουση!

Στη δημιουργία του κλίματος αυτού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παίζουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο. Ήδη στα κανάλια οι Τούρκοι αναλυτές από τους  «λεονταρισμούς», πέρασαν στην παρουσίαση και ανάλυση επιχειρησιακών σχεδίων για πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο!

Μέσα στο κλίμα αυτό, δεν μπορεί να μην προκαλεί προβληματισμό η βεβαιότητα κάποιων ότι ο Ερντογάν είναι «σκύλος που γαβγίζει, αλλά δεν πρόκειται να δαγκώσει»..!

Δεν ξέρω από αντλούν αυτήν την σιγουριά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνη, αν μάλιστα αυτή αποτελεί την κρατούσα άποψη.

Ούτε εγώ -αλλά και κανένας νομίζω, σε Ελλάδα και Τουρκία- δεν μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου. 

Όμως, κάποια γεγονότα δεν μπορεί να τα αγνοούμε στις όποιες αναλύσεις κάνουμε.

Για παράδειγμα:

Η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου είναι βέβαιο ότι θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδα και Τουρκία με μία ατζέντα, όπου η Άγκυρα θα βάλει στο τραπέζι τις πιο απίθανες διεκδικήσεις της.

Στην διαπραγμάτευση αυτή, η Τουρκία μπορεί να πάρει αυτό που θέλει ή μέρος αυτών, ή στην… «χειρότερη» περίπτωση για αυτήν, να δούμε να μπαίνουν σε «γκρίζα ζώνη» πράγματα, που κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα τα κουβεντιάζαμε ποτέ!

Απίθανο και υπερβολικό θα πείτε… 

Όχι απαντώ! 

Το έχουμε δει να γίνεται στην περίπτωση των Ιμίων το 1996. Ποιος ξεχνά το διαβόητο «no ships, no troops, no flags» και το «γκριζάρισμα» περιοχών του Αιγαίου; 

Και ακόμα αυτό που ακολούθησε με τις συμφωνίες στο Ελσίνσκι και τη Μαδρίτη.

Τι ακολούθησε; 

Στην Μαδρίτη αναγνωρίσαμε τα « ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και στο Ελσίνσκι ότι «πρέπει να επιλύσουμε με την Τουρκία κάθε εκκρεμή  συνοριακή διαφορά»!  Ποιες συνοριακές διαφορές λέτε ότι μπορεί να βάλουν -στην περίπτωση αυτή- οι Τούρκοι στο τραπέζι; Μήπως τα όρια της «Γαλάζιας πατρίδας τους»;

Αυτονόητο, ότι καμμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια διαπραγμάτευση. Όμως μήπως τότε υπάρξει και παγιωθεί, σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας, ένα μεγαλύτερο «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο;

Σε κάθε περίπτωση, ένα θερμό επεισόδιο αποτελεί σήμερα «βούτυρο στο ψωμί» του Ερντογάν. Και αυτό γιατί, όχι μόνο συσπειρώνει τον κόσμο γύρω του, όχι μόνο γιατί θα κάνει τους Τούρκους να ξεχάσουν για λίγο τα οικονομικά τους προβλήματα, όχι μόνο γιατί η αντιπολίτευση θα σταματήσει να στοχοποιεί για λίγο τον Ερντόγαν και θα «πυροβολούν» όλοι μαζί τον «κοινό εχθρό», την Ελλάδα, αλλά και γιατί έτσι μπορεί να κερδίσει χρόνο και πιθανόν παράταση στην Προεδρική του θητεία, ίσως και μέχρι δύο χρόνια, πέρα από την συνταγματικά χρονικά οριζόμενη!

Απίθανο; Δεν νομίζω! 

Θυμηθείτε, ότι το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κυβερνούσε με Προεδρικά διατάγματα! 

Βέβαια, μια στρατιωτική εμπλοκή στο Αιγαίο κρύβει επικίνδυνες παγίδες για την Τουρκία… Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι γείτονες μας και κυρίως οι ένστολοι γείτονές μας! Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και σε έμψυχο δυναμικό και σε ποιότητα υλικού. Ο Ελληνικός Στρατός δεν είναι σαν τους Σύρους ή Κούρδους ή Λίβυους αντάρτες που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι (όχι ότι και με αυτούς τους αντιπάλους τα πάνε καλύτερα…).

Αυτό το γνωρίζει καλά και ο Ερντογάν… Αλλά αυτό που μετράει πάνω από όλα τον τελευταίο καιρό, για τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι πως θα επιβιώσει πολιτικά! Γιατί ξέρει, ότι αν χάσει τις εκλογές το τέλος του μπορεί να μην είναι μόνο πολιτικό. Να μην ξεχνάμε ότι το φάντασμα του Μεντερές πλανάται ακόμα απειλητικά πάνω από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας!

Υπερβολή δικιά μας ο παραλληλισμός; Έχει προηγηθεί ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου CHP Ενγκίν Αλτάϊ, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση πριν από ένα χρόνο «ευχήθηκε» ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές, λόγω του εναγκαλισμού του με ισλαμιστικά στοιχεία!

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ