Νόμπελ Ειρήνης: Η Μόσχα προχωρά στην κατάσχεση των γραφείων της ΜΚΟ «Memorial»

 
memorial

Ενημερώθηκε: 07/10/22 - 22:41

Δικαστήριο της  Μόσχας διέταξε απόψε την κατάσχεση των γραφείων της οργάνωσης Memorial, η οποία είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, λίγες ώρες αφότου αυτή η ρωσική ΜΚΟ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με έναν Λευκορώσο ακτιβιστή και μια ουκρανική ΜΚΟ.

Τα κεντρικά γραφεία της Memorial στη Ρωσία «καθίστανται δημόσιο αγαθό» ανέφερε το δικαστήριο του Τβέρσκοϊ στο πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πολλοστή δίκη σε βάρος της οργάνωσης.

Ποια είναι η ρωσική οργάνωση Memorial

Το Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Το Memorial βασίζεται στην αντίληψη ότι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων. Η οργάνωση στέκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Τσετσενία, το Memorial συγκέντρωσε και επαλήθευσε πληροφορίες για καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον πληθυσμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις. Το 2009, η επικεφαλής του υποκαταστήματος της Memorial στην Τσετσενία, Natalia Estemirova, σκοτώθηκε εξαιτίας αυτού του έργου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ