Διάλογος Εκκλησίας – Δήμων για την επένδυση στο Σχιστό

 
Διάλογος Εκκλησίας – Δήμων για την επένδυση στο Σχιστό

Ενημερώθηκε: 18/10/22 - 13:22

Nα κλείσει το θέμα των αντιρρήσεων από τους τοπικούς δήμους θέλει η Εκκλησία προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση στο Σχιστό.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρχε συνάντηση του δήμου Κεραστινίου με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη.

Κατά τη συνάντιση ο κ.Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι ο επενδυτής θα προκύψει από δημόσιο διαγωνισμό που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένας κρατικός φορέας και όχι η ίδια η Εκκλησία ή άλλος ιδιώτης, και ότι ο κρατικός αυτός φορέας, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ο πλέον έμπειρος στην ωρίμανση έργων στην Ελλάδα και συμβάλλεται με την Εκκλησία της Ελλάδας ως Τεχνικός Σύμβουλος και όχι ως φορέας υλοποίησης ιδιωτικοποίησης. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν είναι νοητή η έννοια της ιδιωτικοποίησης σε ένα κτήμα που δεν ανήκει στο Κράτος, η δε Εκκλησία της Ελλάδος ως Ιδιοκτήτρια δεν έχει σκοπό να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου σε τρίτο, αλλά μόνον το δικαίωμα επιφανείας για 99 έτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το κτήμα να επανέλθει υπό τη διαχείρισή της μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου επένδυσης και ανάπτυξης με μακρόχρονα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τη διατήρηση της δυνατότητας για νέους κύκλους αειφόρου ανάπτυξης στις μέλλουσες γενεές.

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις των όμορων δήμων για το περιβάλλον , το έργο φέρει τον τίτλο «The GreenΣxisto», λόγω του ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα καλύπτεται από πράσινο .

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Τέλος, όπως είπε η επένδυση αφορά τη δημιουργία κέντρου logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο. Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος.

Ο π. Νικόδημος Φαρμάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον διάλογο τονίζοντας πως οι γνώμες των Δήμων, εφόσον δεν βασίζονται στο δόγμα της «αντίρρησης για την αντίρρηση» αλλά βρίσκουν έρεισμα στο δίκαιο, το εύλογο και το αντικειμενικά ορθό, αναμένεται να βελτιστοποιήσουν το αρχικό σχέδιο και να εξασφαλίσουν στην Εκκλησία της Ελλάδος την κατά το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, ώστε το έργο να αναπτυχθεί στον χρονικό ορίζοντα της 4ετίας που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ