Politico: Σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ εισηγούνται το πρώτο χτύπημα στο Ιράν να γίνει από το Ισραήλ

 
Politico: Σύμβουλοι Τραμπ εισηγούνται το πρώτο χτύπημα στο Ιράν να γίνει από το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 26/02/26 - 10:02

Σενάρια προληπτικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς σύμβουλοι του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ φέρονται να εισηγούνται να προηγηθεί ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν, πριν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, δύο καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι ένα σενάριο κοινής στρατιωτικής επιχείρησης ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν θεωρείται πιθανό. Κατά τις ίδιες πηγές, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εκτιμούν πως ένα πρώτο πλήγμα από το Ισραήλ θα μπορούσε να διευκολύνει την εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι εντός της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνεται η άποψη πως το πολιτικό κόστος για την Ουάσινγκτον θα ήταν χαμηλότερο εάν το Ισραήλ αναλάμβανε πρώτο στρατιωτική πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι το Ιράν οφείλει να διαπραγματευτεί και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν αμερικανικό έδαφος. Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό πρόβλημα» την επιμονή του Ιράν να μην συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον στη Γενεύη.

Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες αυτές συνιστούν καθοριστική στιγμή για τη λήψη απόφασης σχετικά με πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.

Κατά την επίσκεψή του στον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος επιθυμεί και προτιμά έντονα διπλωματικές λύσεις», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα αποδειχθούν παραγωγικές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «τελικά θα πρέπει να συζητηθούν περισσότερα από το πυρηνικό πρόγραμμα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ο Μάρκο Ρούμπιο διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος δεν έχει λάβει καμία απόφαση επί του θέματος», επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η Πέμπτη συνιστά κρίσιμη ημερομηνία. «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ