WSJ: Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούν τον Τραμπ ότι ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να διαρκέσει έως το 2029

 
ιραν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 10/09/26 - 17:16

Σημαντικοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στους οποίους ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, έχουν προειδοποιήσει ιδιωτικά τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν ενδέχεται να παραταθεί καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, φτάνοντας έως και τον Ιανουάριο του 2029.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι η Τεχεράνη διαθέτει τις αντοχές να αντισταθεί στην αμερικανική οικονομική και στρατιωτική πίεση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε στην εφημερίδα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει καταφέρει καίρια πλήγματα στις ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και την οικονομία μέσω κυρώσεων και ναυτικού αποκλεισμού, σημειώνοντας πως οι τελικές αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο.

Η προειδοποίηση των συμβούλων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν επιχειρεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά δεν θα μπορέσει να αντέξει την οικονομική ασφυξία. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μετά τις κάλπες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικών συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να αποτελούν προτεραιότητα.

Η σύγκρουση, που διανύει ήδη τον έβδομο μήνα της, παραμένει ιδιαίτερα οξεία στο πεδίο. Το Ιράν ανέφερε επιθέσεις σε δέκα πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση στη βύθιση ιρανικών δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, πυραυλική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης στην αεροπορική βάση Μουαφάκ αλ-Σάλτι στην Ιορδανία προκάλεσε υλικές ζημιές σε αμερικανικά αεροσκάφη, όπως ένα A-10 Thunderbolt και οκτώ F-15, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η νέα αυτή αναζωπύρωση ώθησε την τιμή του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που, σε συνδυασμό με την κρίση του κόστους ζωής, έχει οδηγήσει τη δημοτικότητα του Τραμπ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας από το όρος Ερμών, υποστήριξε ότι το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται κοντά στην ήττα και ότι ο άξονας της τρομοκρατίας θα καταρρεύσει, διαμηνύοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εχθρικού στρατού στα σύνορά του. Στον αντίποδα, η Τεχεράνη εμφανίζεται προετοιμασμένη για πόλεμο διαρκείας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έθεσαν αυστηρούς όρους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ζητώντας την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο, την άρση του αποκλεισμού της Υεμένης, την αποδέσμευση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και τη μη ανάμειξη στο πυρηνικό της πρόγραμμα, όροι που θεωρούνται απαράδεκτοι και εκτός διαπραγμάτευσης για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ