Γ. Στουρνάρας: Μείωση φόρων για να έρθει η ανάπτυξη - Παραμονή στο ευρώ

 
Γ. Στουρνάρας: Μείωση φόρων για να έρθει η ανάπτυξη - Παραμονή στο ευρώ

Ενημερώθηκε: 24/02/17 - 16:27

Τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ζητά ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνοντας ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα.

Επίσης, έστειλε προειδοποίηση, από το βήμα της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την παρουσίαση της ετήσια έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αν παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε στασιμότητα. Σημείωσε μάλιστα στην ομιλία του δυο φορές ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: "Για την Ελλάδα, η ενεργός συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ είναι επιτακτικά αναγκαία για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς".

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς δείχνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων να συνεχίσουν την προσπάθεια για συναινετική υπέρβαση των διαφορών. "Αν όμως οι διαπραγματεύσεις παραταθούν χωρίς προοπτική ταχείας επίτευξης συμφωνίας, η χώρα θα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, επιδείνωσης των σχέσεων με τους εταίρους-δανειστές και εγκλωβισμού της οικονομίας σε στασιμότητα", τόνισε.

Σημείωσε ότι η ύφεση στο α' εξάμηνο του 2016 ήταν ηπιότερη του αναμενόμενου και η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και συμπλήρωσε ότι είναι βάσιμο να προβλεφθεί ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για το 2017. Διέβλεψε ωστόσο κίνδυνο όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας από τις εκλογές στην Ευρώπη και από τον ευρωσκεπτικισμό.

Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι είναι βάσιμο να προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017. Επεσήμανε όμως ότι οι όποιες επισφάλειες για το ύψος του δημοσιονομικού αποτελέσματος συνδέονται με τη διατήρηση της καλής πορείας των εσόδων, τη συγκράτηση των μη παραγωγικών δημόσιων δαπανών, κυρίως όμως με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, "επειδή αυτό επηρεάζει καταλυτικά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ενώ συνδέονται και με την αβεβαιότητα της επίτευξης των προβλεπόμενων εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών".

Πηγή κινδύνου για τις τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σημείωσε πως μειώθηκαν στα 106,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, από 107,6 δισ. ευρώ στο τέλος του γ´ τριμήνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το συσσωρευμένο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αν και εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης, παραμένει η σημαντικότερη πηγή κινδύνου για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τροχοπέδη (μαζί με τη μεγάλη συρρίκνωση της καταθετικής βάσης) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαμεσολαβητική λειτουργία των τραπεζών.

Στόχο αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση εκτιμά ο κ. Στουρνάρας πως θα προέλθει από το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων. Συνολικά η επίτευξη του στόχου θα προσεγγιστεί αρχικά μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, ενώ οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ιδίως από το 2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας παρά τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016, τον πρώτο μήνα του 2017 υπήρξε επιτάχυνση εισροής των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. "Παράλληλα, εμφανίζεται εκ νέου ένα κλίμα πρόσφορο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού η εσκεμμένη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δεν επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις".

Εμπόδια για την ανάπτυξη

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι από τις επιδόσεις του 2016 προκύπτει βάσιμα πως η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2017 είναι ρεαλιστική, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς καθυστερήσεις.

Τόνισε όμως ότι για να περάσει η οικονομία από την ανάκαμψη σε ισχυρή διατηρήσιμη ανάπτυξη, απαιτούνται ενεργητικές μεσοπρόθεσμες πολιτικές με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που σήμερα ανακόπτουν την άνοδο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας που θα ευνοήσει την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Και αναφερόμενος στα εμπόδια κατονόμασε τα εξής:

  • η υπερφορολόγηση μιας φορολογικής βάσης με μειούμενη φοροδοτική ικανότητα,
  • το ασταθές και ασαφές φορολογικό και γενικότερο νομικό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών,
  • οι γραφειοκρατικές και διοικητικές εμπλοκές, οι οποίες καθυστερούν την πραγματοποίηση επενδύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί,
  • οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης,
  • η χαμηλή δανειοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού,
  • οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές και, τέλος,
  • οι στρεβλώσεις στις αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ατελέσφορες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
    • Η άρση των παραπάνω εμποδίων θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο μέλημα της στρατηγικής για την ανάπτυξη, η οποία περιγράφεται από τέσσερις συνιστώσες: αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ενθάρρυνση των ξένων άμεσων επενδύσεων,έμφαση στην καινοτομία και διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας.

      Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

      Αναγκαία προϋπόθεση για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία είναι η αξιόπιστη και χωρίς καθυστερήσεις ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι αν εκπληρωθούν μόνο τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων στις αγορές υπηρεσιών και εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας, τα σωρευτικά οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις τα τρία πρώτα χρόνια της υλοποίησής τους εκτιμάται ότι είναι κατά περίπου 4% του ΑΕΠ μικρότερα σε σύγκριση με την περίπτωση όπου το 100% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων υλοποιείται μέσα σε ορίζοντα πενταετίας.

      Μειώστε τους φόρους

      Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη απαιτείται αλλαγή του φοροκεντρικού μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής καθώς εκτιμά ότι το ακολουθούμενο μίγμα λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

      "Η είσοδος της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή πορεία απαιτεί αλλαγή του ακολουθούμενου "φοροκεντρικού" μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συγκράτηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην παραγωγική οικονομία, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

      Και συνέχισε λέγοντας ότι η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για το πρωτογενές αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Επεσήμανε μάλιστα ότι μεγαλύτερα συμπληρωματικά οφέλη μπορούν να εξασφαλιστούν εφόσον ο "δημοσιονομικός χώρος" που δημιουργούν είτε οι υπεραποδόσεις των φορολογικών εσόδων είτε οι μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιηθεί για να γίνουν μειώσεις των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη με τη θέσπιση ενός σταθερού, διεθνώς ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.

      Επείγει η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

      Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Όπως σημείωσε οι επενδύσεις σήμερα ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχουν πολύ από το αντίστοιχο ποσοστό που προϋπήρχε της κρίσης (11% έναντι 24% του ΑΕΠ), τονίζοντας ότι παράλληλα η χρονίως χαμηλή εγχώρια αποταμίευση δεν είναι από μόνη της αρκετή να χρηματοδοτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων και συνεπώς να στηρίξει ταχεία ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι επείγει η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε συνεργασία με εγχώριες επιχειρήσεις.

      Τόνισε επιπλέον ότι για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων απαιτούνται: η θέσπιση ενός σταθερού, σύγχρονου και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών και η δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.

      Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας η προσέλκυση και η διατήρηση ξένων άμεσων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. "Οι ξένες άμεσες επενδύσεις συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία: εισαγωγή νέων τεχνολογιών και προώθηση της καινοτομίας, αναβάθμιση του αποθέματος κεφαλαίου (υλικού και ανθρώπινου), ανάπτυξη νέων κλάδων και προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ιδιαίτερα στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ενίσχυση του ανταγωνισμού και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

      Ο κίνδυνος φτώχειας ο έβδομος υψηλότερος στην ΕΕ

      Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στον κίνδυνο σχετικής φτώχειας ο οποίος ναι μεν μειώθηκε για δεύτερο κατά σειρά έτος (για τα εισοδήματα του 2014) παραμένει ωστόσο ο έβδομος υψηλότερος στην ΕΕ και σημαντικά πάνω από το μέσο όρο.

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

      Υπουργός Οικονομικών κυβέρνησης Τραμπ: Η κρίση της Ελλάδας είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα»

      Handelsblatt: Έτοιμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Μέρκελ υπό όρους

      Γενικά αίθριος καιρός σήμερα (24/2/) σε όλη τη χώρα